Desfibril·lador extern automàtic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un desfibril·lador extern [semi-]automàtic.

Un desfibril·lador extern automàtic (DEA) és un aparell electrònic portàtil (producte sanitari) que diagnostica i tracta l'aturada cardiorespiratòria (que es detecta quan una persona està inconscient i no respira normalment) causada per una fibril·lació ventricular (llavors el cor té una activitat elèctrica alterada que provoca que no hi hagi efectivitat mecànica) o una taquicàrdia ventricular sense pols (en què hi ha activitat elèctrica i en aquest cas el bombament sanguini és ineficaç). Aquest aparell genera una descàrrega elèctrica que aplicada abans dels deu minuts de l'aturada cardiorespiratòria pot reactivar la funció cardíaca.

Aquests aparells, a causa de la seva simplicitat, permeten que socorristes o persones inexperts siguin capaces d'utilitzar-los amb èxit, ja que facilita les indicacions de forma verbal.

Visió frontal global
Visió frontal global
Detall de la visió frontal
Detall de la visió frontal
DEA exterior implementat a Girona i província per Dipsalut

De fet a partir del 7 de gener del 2014 la Generalitat de Catalunya obligarà a determinats tipus d'instal·lacions públiques i privades a disposar d'un DEA i de personal autoritzat pel seu ús. Entre aquests espais hi ha estacions i intercanviadors de passatgers, establiments d'ús educatiu, llars d'infants, cinemes, auditoris, teatres municipals i qualsevol instal·lació, pública o privada, amb una capacitat superior a 500 persones.

Actualment hi ha diverses empreses que es dediquen al subministrament d'aquests aparells i la formació bàsica de personal per tal d'utilitzar-los amb facilitat.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Desfibril·lador extern automàtic Modifica l'enllaç a Wikidata