Diòptria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pel que fa a l'àlbum de Pau Riba, vegeu Dioptria.
Infotaula d'unitatDiòptria
Tipusunitat de mesura i unitat derivada en UCUM Modifica el valor a Wikidata
Unitat depotència òptica Modifica el valor a Wikidata
Conversions d'unitats
A unitats del SI1 m⁻¹ Modifica el valor a Wikidata

La diòptria és la unitat de mesura amb què s'expressa la potència d'una lent o d'un mirall corbat. És la inversa de la distància focal expressada en metres. Per exemple, si una lent té una distància focal de 2 metres, té 0,5 diòptries; si té una distància focal de 33,3 centímetres, té 3 diòptries, etc.

El terme va ser proposat per l'oftalmòleg francès Ferdinand Monoyer el 1872[1][2]

Exemple[modifica]

La distància focal de l'ull humà és d'aproximadament fnorm = 17 mm.[3] Un ull miop té la mateixa longitud focal d'un ull normal, però, en ser més llarg, requereix una longitud focal més gran per tal que els raigs de llum convergeixen en la retina. Per exemple, si suposem que és un mil·límetre més llarg, necessitarà una distància focal F = 18 mm. Si volem corregir el defecte de la vista, hem d'utilitzar una lent divergent de distància focal fcorr. En un sistema de lents composts, és possible demostrar que

,

a partir de la qual

,

on el signe menys justifica l'afirmació de què la lent ha de ser divergent.

Per una correcció de la miopia es requerirà una lent negativa (còncava) de 3,25 diòptries, pel fet que, normalment, les lents per a la correcció de defectes refractius es mesuren en passos de 0,25.

Referències[modifica]

  1. Monoyer F., Annales d'Oculistiques (París) 68:101 (1872) va proposar la notació de la diòptria, però el terme va ser encunyat per Johannes Kepler que el va utilitzar al títol de la seva obra Dioptrice el 1611, sobre òptica geomètrica.
  2. Colenbrander, August. «Measuring Vision and Vision Loss» (PDF). Smith-Kettlewell Institute. Arxivat de l'original el 2014-12-04. [Consulta: 14 juliol 2009].
  3. Julio González Martín Moro, Manual CTO de Medicina y Cirugía (Madrid) 10:10 (2011)