Cap d'any

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dia d'Any Nou)
Aquest article tracta sobre el primer dia del calendari gregorià. Si cerqueu el cap d'any com a tradició, vegeu «nit de cap d'any».
Plantilla:Infotaula esdevenimentCap d'any
Imatge
Tipusdata Modifica el valor a Wikidata
Part deCelebracions de Cap d'Any i cicle de Nadal Modifica el valor a Wikidata
Dia1 de gener Modifica el valor a Wikidata
ContinentAmèrica, Europa, Àsia, Àfrica i Oceania Modifica el valor a Wikidata
Mitjà de comunicació
Hashtag#HappyNewYear Modifica el valor a Wikidata

El cap d'any o ninou[1] és el dia en què comença un nou any civil i en el qual s'incrementa el compte d'anys. En moltes cultures, aquest esdeveniment se celebra d'alguna manera.[2] Per exemple, el Cap d'Any del calendari gregorià correspon al dia 1 de gener, igual que passava amb el calendari romà, però existeixen altres calendaris que situen el Cap d'Any de manera diferent.

Costums[modifica]

Tradicionalment, a diversos indrets dels Països Catalans la canalla visita les cases per a felicitar el ninou amb frases que varien segons la contrada, com ara «Voleu dar-nos ninou, avui que és bon dia?» o bé «Mos voleu fer de ninou, que us guardarem la vaqueta i el bou?». La felicitació reclama el ninou, un present en forma de diners o bé de llepolies, botifarra o algun altre element mengívol.[3]

D'altra banda, a diversos territoris d'influència valenciana, és costums per celebrar l'inici del dia de cap d'any menjant el raïm de la sort.[4]

Problemàtica del dia de cap d'any[modifica]

En el moment històric del pas del calendari julià al gregorià, va haver-hi sovint la problemàtica de quin era el primer dia de l'any. En algunes èpoques i països, el cap d'any (en el cas més generalitzat, l'1 de gener) s'havia desplaçat al 25 de març, al 25 de desembre o fins i tot al 29 d'agost, d'acord amb diferents efemèrides religioses o astronòmiques. Com a conseqüència, el 1564 França va haver de promulgar l'Edicte de Roussillon per unificar el cap d'any a l'1 de gener a tot el regne.

Referències[modifica]

  1. «ninou». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. Aveni, Anthony. «Happy New Year! But Why Now?». A: Oxford University Press. The Book of the Year: A Brief History of Our Seasonal Holidays (en anglès), 2003, p. 11–28. 
  3. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «ninou». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  4. «Raïm de la sort». Cultura popular. Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 7 gener 2015].

Enllaços externs[modifica]

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Cap d'any
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cap d'any