Dia de Sant David

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dia de sant David)
Plantilla:Infotaula esdevenimentDia de Sant David
Imatge
Tipusdia festiu
festa nacional de Gal·les
festivitat religiosa de David de Gal·les Modifica el valor a Wikidata
EpònimDavid de Gal·les Modifica el valor a Wikidata
Dia1r de març Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióGal·les (Regne Unit) Modifica el valor a Wikidata
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata

El Dia de Sant David (En gal·lès Dydd Gŵyl Dewi Sant, en anglès Saint David's Day) és la festa de Sant David de Gal·les, el sant patró de Gal·les, i se celebra l'1 de març. Arreu on hi ha comunitats gal·leses es commemora la diada, talment com ho fan els catalans pel Dia de Sant Jordi o els irlandesos pel dia de Sant Patrici.

La data del primer de març es va triar per commemorar la mort de sant David, traspassat el mateix dia de l'any 589, i va ser declarada festa nacional gal·lesa en el decurs del segle xviii.

De forma excepcional, la festa mudà de dia l'any 2006, el 28 de febrer per l'Església catòlica i el 2 de març per l'Anglicana, ja que no se celebren festes de sants en Dimecres de Cendra, un dia de penitència[1]).

Una enquesta del 2006[2] trobà que un 87% dels gal·lesos volien que el dia de Sant David fos festa laboral (Bank Holiday), i que un 65% estaven disposats a renunciar-ne a una altra a canvi d'aquesta. Una sol·licitud en aquest sentit fou rebutjada per l'aleshores Primer Ministre britànic, Tony Blair.

Tradicions[modifica]

Bandera de Sant David
Senyora lluint un barret gal·lès, peça actualment d'ús exclusiu del dia de Sant David

Les escoles organitzen concerts o eisteddfods per als alumnes, amb recitals i cant com a activitats principals. Antigament, els alumnes tenien mig dia de festa; encara que el costum està oficialment abolit, cada escola hi fa la seva.

Molts gal·lesos honoren la festa lluint a la solapa un o els dos símbols oficials: el narcís (un símbol gal·lès tradicional que floreix el març) o el porro (símbol personal de Sant David). El vincle entre porros i narcisos es reforça amb el fet que ambdós tenen noms similars en gal·lès, Cenhinen (porro) i Cenhinen Bedr (narcís, literalment Porro d'en Pere).

En aquesta data, les gal·leses acostumen a portar narcisos mentre els homes porten el símbol del porro. Per la seva part, les nenes acostumen a portar a escola el vestit típic, llarga faldilla de llana, brusa blanca, xal de llana i el barret gal·lès. Molts edificis pengen per l'ocasió la bandera de Sant David.

Notes[modifica]

  1. Notícia a la BBC (anglès)
  2. Notícia BBC (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dia de Sant David