Dia internacional del llibre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:15, 1 març 2016 amb l'última edició de Parlance (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Berlin

El Dia Internacional del Llibre és una festivitat celebrada internacionalment amb l'objectiu de promoure la lectura. Té el seu origen en la Diada de Sant Jordi celebrada a Catalunya, on ha estat tradicional des de l'època medieval per als homes per donar roses a les seves amants, i des de 1925 de regalar un llibre. Internacionalment, és promoguda per la UNESCO, que va establir-la el 1995.

Història

El 7 d'octubre del 1926, Vicent Clavel Andrés, un editor i escriptor valencià establert a Barcelona, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona celebrar una festa en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes (1547-1616)

El 6 de febrer d'aquell any, el Govern espanyol presidit per Miguel Primo de Rivera va acceptar la proposta i el rei Alfons XIII va signar el Reial Decret que instituïa la Fiesta del Libro Español. Poc després, el 1930, es va traslladar la data al 23 d'abril, dia de l'enterrament de Cervantes.

Més tard, el 1995, la UNESCO instituïa el 23 d'abril com el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor.

Un 23 d'abril de 1616 del calendari julià (3 de maig de 1616 del calendari gregorià) també va morir William Shakespeare (1564-1616), escriptor anglès. També és la data de la mort de Miguel Lluís Vives, Inca Garcilaso de la Vega, Josep Pla (1897-1981), el naixement de Maurice Druon, Vladimir Nabokov, Manuel Mejía Vallejo i Halldor Laxness.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dia internacional del llibre