Diclorobenzè

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicDiclorobenzè
Substància químicagrup d'orto-, meta- i para- isòmers Modifica el valor a Wikidata

Els diclorobenzens són uns composts aromàtics que contenen dos àtoms de clor units a l'anell aromàtic del benzè.[1] Segons la posició relativa dels dos àtoms de clor, el compost és anomenat orto-diclorobenzè, meta-diclorobenzè o para-diclorobenzè, i tenen per fórmula respectivament:

Tots ells tenen propietats físiques diferents; els dos primers són líquids, en canvi, el tercer és sòlid (punt de fusió: 53 °C). El para-diclorobenzè o 1,4-diclorobenzè és una substància formada per cristalls incolors o blancs i posseeix una olor característica molt intensa.

Són obtinguts per cloració del benzè,[2] en presència del clorur d'alumini que actua com a catalitzador i es forma una mescla dels tres isòmers. Hom utilitza l'isòmer para-d especialment com a insecticida per a combatre les arnes i l'orto-d com a dissolvent.

Referències[modifica]

  1. «diclorobenzè». diclorobenzè. [Consulta: 16 gener 2022].
  2. BARCELÓ GIL, CARLOS BERNABEU SANS, ALBERT CARBÓ MONMANY, ORIOL MELERO FLECHA, PERE VERDÉS MAS, BERNAT. Marc Peris. Planta per la fabricació de monoclorbenzè (Treball de fi de grau). Universitat Autònoma de Barcelona, 2017, p. 19 [Consulta: 16 gener 2022]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diclorobenzè