Dido i Enees

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dido i Enees
Títol original: Dido and Æneas
Llengua original: anglès
Música: Henry Purcell
Llibret: Nahum Tate
Font literària: IV llibre de l'Eneida de Virgili
Actes: Pròleg (perdut) i tres actes
Estrena: novembre o desembre de 1689
Teatre: Boarding School for Girls, a Chelsea, Londres
Estrena al Liceu: 14 de gener de 1956 (Estrena a Espanya)
Personatges:

Dido i Enees (títol original en anglès: Dido and Æneas) és una òpera barroca en un pròleg (perdut) i tres actes escrita a la primavera 1689 pel compositor anglès Henry Purcell, sobre un llibret de Nahum Tate. Està basada en un episodi del IV llibre de l'Eneida de Virgili. D'una duració d'una hora aproximadament, va ser representada per primera vegada el novembre o desembre de 1689 a la Boarding School for Girls, a Chelsea, Londres.

És l'única obra de Purcell realment considerada com una òpera, les altres (La reina de les fades, El rei Arthur, etc.) són més aviat semiòperes o masquerades destinades a ser interpretades al teatre per la presència de recitatius. La forma de Dido i Enees la fa semblant a Venus i Adonis de John Blow.

La història d'Enees, fugitiu de Troia i refugiat a Cartago, ja havia sigut tractat per alguns músics i ho continuaria sent fins al segle XIX (per exemple en Les Troyens de Berlioz. Tanmateix no hi ha cap altre cas d'una concentració tan perfecta de tots els fets en un espai de temps tan reduït com és aquesta obra. L'escena transcorre en una cort barroca en la que els cortesans confien en què la boda de la reina asseguri la pervivència del regne.

També és curiós observar com Dido i Enees s'adapta als corrents francesos del seu temps, amb una distribució del material musical en àries curtes, interludis orquestrals, cors i ballets.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]