Dinastia Lê

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Dinastia Lê posterior (vietnamita: Nhà Hậu Lê; Hán Việt: 後黎朝), de vegades referida com la Dinastia Lê (l'anterior Dinastia Lê va governar només durant un curt període) va ser la dinastia més llarga duració del Vietnam, governant el país del 1428 al 1788, amb una breu interrupció.

La dinastia va començar oficialment en el 1428 amb la coronació de Lê Lợi després que va foragitar l'exèrcit Ming del Vietnam. En el 1527, la Dinastia Mạc va usurpar el tron; quan la Dinastia Lê va ser restaurada el 1533, ells encara van haver de competir pel poder amb la Dinastia Mạc durant el període conegut com a Dinasties del Sud i del Nord. Els Emperadors de Lê restaurats no tenien poder real, i amb el temps la Dinastia Mạc va ser fitada a només una petita àrea el 1592 i finalment eradicada el 1677, el poder real estava en mans dels Senyors Nguyễn en el Sud i els Senyors Trịnh en el Nord, ambdós governant en nom de l'emperador Lê mentre lluitaven entre ells. El seu govern va acabar oficialment el 1788, quan l'aixec camperol dels germans Tây Sơn va derrotar als Trịnh i als Nguyễn, irònicament amb la finalitat de restaurar el poder de la Dinastia Lê.

El govern de la Dinastia Lê va veure créixer els territoris de Vietnam d'un petit estat al nord de Vietnam en l'època de la coronació de Lê Lợi en gairebé la seva mida actual en el moment en que els germans Tây Sơn es van fer càrrec. També es van produir canvis massius en la societat vietnamita: l'anterior estat budista es va transformar en confucià després de 20 anys de govern Ming. Els emperadors Lê instituïren molts canvis seguint el model del sistema xinès, incloses l'administració pública i les lleis.

Precedit per:
Quarta dominació xinesa (Història del Vietnam)


Dinastia de Vietnam
1428–1527


Succeït per:
Dinastia Mạc
Precedit per:
Dinastia Mạc


Dinastia de Vietnam
1533–1788


Succeït per:
Dinastia Tây Sơn