Dinastia Vasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióDinastia Vasa

EpònimGustau I de Suècia Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusdinastia Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballcasa reial Modifica el valor a Wikidata
Història
FundadorGustau I de Suècia Modifica el valor a Wikidata
escut d'armes de la família Vasa

La casa o dinastia de Vasa va ser la dinastia regnant a Suècia entre el 1523 i el 1654 i a Polònia entre el 1587 i el 1668.[1]

Reis i reines de Suècia[modifica]

El 1654, Cristina, filla de Gustau II Adolf, el guanyador protestant de la Guerra dels Trenta Anys, va abdicar, convertint-se al catolicisme i abandonant el país. El tron va passar llavors al seu cosí Carles X Gustau de Suècia de la Dinastia Palatina (Pfalz-Zweibrücken), una branca dels Wittelsbach.

Reis de Polònia[modifica]

Escut d'armes de la branca polonesa de la Casa de Vasa com a reis escollits de Polònia (Lituània i Rutènia) i de dret hereditaris com a reis de Suècia (Finlàndia i Estònia).

Joan III de Suècia es va casar amb Catalina Jagellón, germana de Segimon II August de Polònia, i quan Segimon va morir sense hereu baró, el seu fill va ser elegit rei de Polònia com Segimon III el 1587. A la mort de Joan, Segimon va obtenir també el tron suec.

Segimon era catòlic, cosa que finalment el va portar a perdre el tron de Suècia, succeït pel seu oncle Carles IX. D'aquesta manera es crearen dues dinasties Vasa: la major, catòlica, governant Polònia i la menor, protestant, governant Suècia. Aquest acord va precipitar nombroses guerres entre ambdós estats. Amb Joan II, la dinastia Vasa polonesa es va extingir.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dinastia Vasa
  1. «Vasa | enciclopèdia.cat». GEC. [Consulta: 22 març 2021].