Dinostrat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDinostrat
Biografia
Naixement(grc) Δεινόστρατος Modifica el valor a Wikidata
c. 390 aC Modifica el valor a Wikidata
Grècia Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 320 aC Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
Activitat
Camp de treballGeometria Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, astrònom Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsEudox de Cnidos Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
GermansMenecme Modifica el valor a Wikidata

Dinostrat (en llatí Deinostratus, en grec antic Δεινόστρατος, Dinóstratos) fou un geòmetra grec que segons Procle era germà de Menecme, i contemporani i seguidor de Plató.

Construcció de la quadratriu.

Procle diu que els dos germans van perfeccionar la geometria (τελεωτέραν). Pappos d'Alexandria menciona la corba que s'anomena quadratrix de Dinostrat, extreta de la trisectriu d'Hípies d'Elis,[1] per resoldre el problema de la quadratura del cercle, que després van usar Nicomedes i altres. Aquesta corba es realitzava mitjançant la intersecció d'un radi que girava d'un cercle amb una línia perpendicular moguda a la primera posició del radi, els dos moguts uniformement fins que l'extrem de la perpendicular moguda baixava des de la circumferència al centra mentre el radi giratori descrivia un angle recte.[2]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Dinostrat» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Bulmer-Thomas, Ivor. «Dinostratus» (en anglès). Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 9 febrer 2024].