Dipnous

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dipnoi)
Infotaula d'ésser viuDipnous
Dipnoi Modifica el valor a Wikidata

Peix pulmonat de Queensland
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
SuperordreDipnoi Modifica el valor a Wikidata
Müller, 1844
Ordres

Els dipnous (Dipnoi, gr. 'dues respiracions') són una subclasse de peixos sarcopterigis proveïts d'un principi de pulmó derivat de la bufeta natatòria,[1] per la qual cosa es coneixen com a peixos pulmonats. Estan emparentats amb el ancestres devonians dels amfibis. Els seus orígens evolutius rauen en l'antic supercontinent de Gondwana.[2]

Alguns utilitzen els pulmons per a respirar, d'altres només en cas d'emergència quan s'asseca el seu medi. En aquest cas poden estivar enterrant-se en els fons lacustres i envoltant el cos d'una coberta mucosa fins que el medi torni a tenir aigua suficient.

Actualment els dipnous estan reduïts a només tres gèneres: Lepidosiren, d'Amèrica del Sud, Neoceradotus, d'Austràlia, i Protopterus, un dels peixos d'aigua dolça més grossos de l'Àfrica. Neoceratodus pot arribar a fer fins a 1,8 m. S'han trobat fòssils dels seus parents del gènere extint Ceratodus, datats al Mesozoic i escampats globalment.

Taxonomia[modifica]

La taxonomia d'aquests peixos presenta algunes dificultats a causa de la seva semblança tant amb peixos com amb amfibis, i han estat classificats en una gran varietat de formes, des de la classe Dipnoi, passant per la infraclasse Dipnomorpha, fins a l'ordre Dipteriformes. Tot i això, i ha una acceptació general que hi ha dues principals categories, aquí donades com a ordres:

Referències[modifica]

  1. Steyer, S. La Terre avant les dinosaures (en francès). Alain Bénéteau (il·lustracions). París: Belin, 2009, p. 16. ISBN 978-2-7011-4206-7. 
  2. Díaz i Santos, 1998, p. 46.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dipnous
  • Díaz, J.; Santos, T. Zoología: Aproximación evolutiva a la diversidad y organización de los animales (en castellà). Editorial Síntesis, 1998. ISBN 84-7738-591-2.