Discussió:Belfegor

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El nom català és aquest? És que buscant a la bíblia no hi apareix. A part, el paràgraf següent diria que és bastant poc acurat:

«El seu origen és una citació bíblica, on apareix com a divinitat babilònica que incita les dones a tenir relacions sexuals desenfrenades mentre Moisès està rebent els manaments. Sembla ser un dels múltiples déus de fertilitat de la regió, ja que se l'adorava amb un gran penis.»

Quina font hi ha, per això?

Ja ho he dit, a la bíblia no hi surt cap belfegor, i menys mentre Moisès rep els manaments.

El que sí que hi ha és, a nombres 25, 1-5, una menció a un déu moabita que, segons la traducció, es diu Baal-Fegor, Baal de Peor o Baal-Peor. I la citació sencera és:

«Israel s'havia establert a Setim. El poble començà de lliurar-se a la disbauxa amb les dones de Moab. Aquestes invitaren el poble als sacrificis dels seus déus, i el poble prengué part en el festí i es prosternà davant els déus d'aquestes. Israel s'adherí a Baal-Fegor, i Jahvè s'indignà contra Israel. Jahvè va dir a Moisès: «Pren tots els caps del poble i penja'ls davant Jahvè a ple sol, perquè la indignació de Jahvè es desviï d'Israel». Moisès digué als jutges d'Israel: «Que cadascú mati aquells dels seus que s'hagin adherit a Baal-Fegor».»

segons la bíblia de Monserrat.

Al deuteronomi 4, 3 torna a ser citat:

«Els vostres ulls han vist el que Jahvè ha fet a Baal Fegor. Tots els qui anaven a venerar Baal Fegor, Jahvè, el teu Déu, els ha exterminats d'entre vosaltres»

Caldria repassar la veracitat de l'article. --81.38.185.125 14:20, 26 ago 2007 (CEST)[respon]

baal Fegor és Belfegor, no sabia que el nom encara no estava adaptat, he eliminat el tros que deies (que havia copiat de la viqui francesa i veig que és erroni) Gràcies! --barcelona 18:36, 26 ago 2007 (CEST)[respon]
Jo entenc que Baal-Fegor, o Baal de Peor, o Baal-Peor és el nom de la divinitat moabita, i que Belfegor deu seu el nom del dimoni cristià. Ara caldria saber d'on surt això del penis. Per cert, el que diu a la vp fr és bàsicament cert, enlloc no parla dels manaments. --81.38.185.125 20:35, 26 ago 2007 (CEST)[respon]