Discussió:Devolució de poders

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Pensava que Bèlgica era un Estat federal... M'ho podríeu aclarir, SUP?

Moltes gràcies!

Vilallonga · (digui digui) 18:41, 15 ag 2006 (UTC)

Es fa difícil tipificar casos. L'article de Bèlgica molt bé diu: "El federalisme és aplicat a Bèlgica sota una forma molt específica, havent tanmateix certes característiques de confederació, com les dobles majories necessàries per als canvis constitucionals. Per contra, també posseeix caràcters unitaris com les finances públiques encara competència de l'Estat en més d'un 80%, o l'organització de la Seguretat Social". Oficialment és una barreja sui generis de tres regions i tres comunitats aterritorials. --VRiullop (parlem-ne) 19:02, 15 ag 2006 (UTC)

Aleshores, Bèlgica no és un exemple estàndard d'Estat regional. Opto per treure'l de la llista final d'aquest article. Vilallonga · (digui digui) 20:22, 15 ag 2006 (UTC)
No hi ha cap "estàndard" d'Estat regional atès que el grau d'autonomia de les regions pot variar depenent de l'Estat: França encara és un estat molt centralitzat mentre que Bèlgica és gairebé una federació de facto. Normalment, els estats només són classificats (de manera excloent) com a estats unitaris (França) o estats federats (Bèlgica). Aquesta tercera classificació com a estat regional o descentralitzat no és excloent i només descriu el procés de descentralització dels estats que encara puguin ser catalogats com a estats unitaris o que ja són estats federats. La característica d'un estat regional és l'origen de les atribucions, com diu l'article. Si un Estat centralitzat atorga un elevat grau d'autonomia a les regions que el conformen llavors pot ser considerat com a estat regional o descentralitzat. Per contra, un Estat federat és format per regions que han cedit alguns drets autonòmics a un govern central. Bèlgica no va sorgir com una federació de dues regions que es van unir voluntàriament, sinó que el govern central va "retornar" o "atogar" l'autonomia a les regions. Per això, és un estat regional o descentralitzat.--Alonso 21:57, 15 ag 2006 (UTC)
Encara que Bèlgica no sigui un Estat federal em sembla que no és el millor exemple d'Estat regional de cap manera. Vilallonga · (digui digui) 08:42, 16 ag 2006 (UTC)
L'article no diu que Bèlgica sigui el "millor exemple" d'Estat regional! Hi ha una llista de quatre exemples d'Estats regionals i Bèlgica, com els altres, compleix l'única condició: els drets autonòmics han estat atorgats pel govern central. --Alonso 18:51, 16 ag 2006 (UTC)

Estat regional -> devolució de poders[modifica]

S'ha reanomenat l'article d'"Estat regional" a "Devolució de poders". Primer, que la "devolució de poders" seria un procés, crec, no una organització. Com a molt es podria parlar d'un "estat amb devolució de poders". I a part, això de "devolució de poders" es fa servir de veritat en català? No és un calc de l'anglès? Jo és que només ho havia sentit usar fent referència al regne unit. --88.17.131.155 08:13, 30 jul 2007 (CEST)[respon]

T'has llegit l'article? "Una altra forma de govern dividit o compartit comú dels Estats europeus és el govern basat en la devolució de poders." La devolució de poders no és l'organització ni l'Estat sinó el fonament (o el procés, si vols) de la forma (organització) de govern intermèdia entre el federalisme i el centralisme. L'article s'ha reanomenat perquè ja no parla dels Estats regionals (expressió que no existeix en català i que sí que era un calc de l'anglès), sinó del concepte de la devolució de poders; el regionalisme (organització dels Estats regionals) n'és un exemple restringit. Tampoc no parla dels "estats amb devolució de poders" sinó del concepte de la devolució poders per si mateix, un procés que s'ha aplicat, segons la referència, al Regne Unit i a Espanya. La frase en català fa referència tant al Regne Unit [1], Itàlia [2], [3], França [4], dels processos polítics en general (i Espanya com a exemple) [5]. --the Dúnadan 06:12, 31 jul 2007 (CEST)[respon]

federalisme? i el confederalisme?[modifica]

no es cert que el federalisme sigui l'altre extrem, l'altre extrem es el confederalisme!

Descentralització[modifica]

L'article defineix la descentralització més o menys des de l'òptica del dret anglosaxó, a què pertany el terme mateix que el titula; terme que no forma part del dret polític en general, sinó específicament del camp del dret anglosaxó; és una mica com Dominion, que no té forma catalana perquè no és un concepte de dret romanístic. Dit altrament: devolució de poders NO és un terme aplicable en català a qualsevol procés o sistema de descentralizació, sinó exclusivament a certs processos o sistemes que es donen en estats on vigeix el dret anglosaxó, i en funció d'aquest. Fixeu-vos en l'article equivalent de la Wikipedia italiana, que comença tot aclarint que es tracta d'un anglicisme per calc. Així doncs, o bé caldria refondre aquest article amb l'article "Descentralització" (sota aquest títol concret), o bé caldria redactar-lo altrament per tal de deixar ben clar des del principi que es tracta d'un concepte propi del dret polític anglosaxó (el qual, recordem-ho, no és dret romanístic, i, a més, en divergeix força). Joan Rocaguinard (disc.) 21:49, 19 gen 2011 (CET)[respon]

Fusionar aquest article amb el de descentralització em sembla bé. --the Dúnadan 00:25, 20 gen 2011 (CET)[respon]