Discussió:Dictadura

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El govern d'Adolf Hitler fou escollit pel poble, cosa que demostra que la simple existència d'eleccions de tant en quant no defineix una democràcia en contraposició a una dictadura. Jo no basaria la definició en l'absencia d'eleccions, ja que no ho exclou a un grupuscle de persones que faran el què voldran durant anys.

--libero 19:35 19 ago, 2005 (UTC)

Hitler es va convertir en dictador des del moment en que va eliminar les eleccions. I es clar que no son només eleccions: cal respectar a l'oposició política i deixar que xerri.
En fins, que això de posar els EUA i altres països per l'estil es pura demagògia. I cal diferenciar dictadura de monarquia (tot i q a la pràctica siguin el mateix). -- AnnubiX 08:54 20 ago, 2005 (UTC)

En el cas de l'Alemanya Nazi s'ha de dir que el partit nazi va obtenir una nombrosa representació en unes eleccions democràtiques, posteriorment els SA (gup paramilitar nazi) tregueren els diputats a cops de bastó. Posteriorment A. Hitler va abolir el parlament. Plàcid Pérez Bru 14:42, 16 feb 2006 (UTC)

Crec que caldria treure Cuba de la llista de dictadures ja que no s'ajusta a la definició. A Cuba hi ha eleccions lliures, amb sufragi universal i vot secret cada 2 anys als municipis i cada 4 a nivell provincial i nacional (si no recordo malament). Tampoc es pot dir que tot el poder recau en una sola persona ni en un sòl partit ja que hi ha un parlament (l'Assemblea Nacional del Poder Popular) que és on es prenen les decissions. A l'Assemblea Nacional hi ha gent vinculada al PCC i gent que no. No és obligatori ser del PCC per presentar-se a les eleccions ja que no es vota a partits sinó a persones. Els representants elegits han de retre comptes als votants de la seva circumscripció cada 6 mesos i tots els càrrecs són revocables en qualsevol moment si es creu convenient. Podeu trovar més informació sobre el sistema de govern cubà [1] Quin és el procediment per corregir? Ho esborro i ja està? Xaman 16 Febrer 2006 15:18

Les eleccions de Cuba per sufragi universal són les mateixes que les eleccions lliures per sufragi universal del franquisme en què guanyava amb el 99% dels vots. La democràcia no és només poder votar sinó també que hi pugui haver alternativa. Presentar un partit alternatiu a l'actual és considerat delicte greu per les lleis cubanes tipicant-lo com a delicte "en contra de la revolució i el comunisme" i és castigat segons el crim de la presó a la mort per "alta traició". No són les condicions d'una democràcia sinó d'una dictadura. Em cas contrari caldrà dir que el franquisme amb els seus habituals sufragis (on s'hi presentava gent que no era de la Falange, això sí, amiguets de l'Opus) també ho era.
Com ja he dit a Cuba no es voten partits sinó a persones. Per tant hi ha tantes alternatives com persones es presentin (força més que les alternatives que tenim aquí). Qualsevol ciutadà cubà pot ser proposat com a candidat a representant (tan sols és necessari que algun veí et proposi). Les eleccions i el partit no tenen gaire a veure a Cuba ja que el PCC no es presenta a les eleccions ni la seva funció és governar.

Cal, la llista d'antigues dictadures?[modifica]

No tinc clar que calgui una llista d'antigues dictadures. A més, diria que és súper incompleta. Pocs països africans o americans no han tingut mai cap dictadura. I dels europeus o asiàtics tampoc no se'n salven gaires.

Jo eliminaria la llista. Què en penseu?

I pel que fa a la segona llista, la de dictadures actuals:

  • Ara mateix hi ha dictadura a Mauritània, no? Crec que hi va haver un cop d'estat fa un parell de setmanes.
  • I al Pakistan no hi ha al govern una junta militar?
  • I a Tunísia hi ha partit únic.
  • I em sembla que a Síria també.
  • I al Turkmenistan, que a més hi tenen un president vitalici.
  • Oman és una monarquia absoluta, igual que Qatar, Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs Units. Brunei diria que també, i potser el Nepal i Bhutan. I diria que també Swazilàndia.
  • A Angola no hi ha hagut eleccions des del 1992.
  • El president de Burundi ho és des del cop d'estat del 1996 i encara no ha convocat eleccions.
  • A la República democràtica del Congo el president ho és per herència, des que va morir son pare.
  • Sobre Costa d'Ivori es podria discutir si és o no una dictadura.
  • Libèria té un govern de transició cap a la democràcia, però encara no hi ha hagut les eleccions.
  • El Sudan té parlament i tal, però el president ho és per un cop d'estat.

I bé, m'he cansat de buscar. Però diria que com a mínim tots aquests hi haurien de sortir, no?

A part, la república centreafricana apareix com a dictadura, però el president va ser reelegit en unes eleccions el maig d'enguany.

--Viktor 12:36 20 ago, 2005 (UTC)

  • Volia dir el mateix sobre l'oportunitat de fer una llista d'antigues dictadures. Si de cas, es podria fer una sobre les més famoses. Respecta a la llista actual, evidentment s'ha de completar... el q havia fet era llevar casos bastant obvis de democràcia. -- AnnubiX 12:45 20 ago, 2005 (UTC)
  • Jo crec que si, cal una llista de dictadures antigues sobretot perquè el concepte de dictadura prové de les dictadures de l'antiga Roma. La llista crec que ha d'anar madurant després d'afinar en els criteris de distinció, provinents d'afinar en la definició de la paraula. Un problema què veig en l'elaboració de la llista de dictadures, és que la gent hi sol posar només les que diuen per la tele que són una dictadura.--libero 00:39 14 set, 2005 (UTC)

Jo crec que no cal, no és exhaustiva, i a més és controvertible. --Dúnadan 07:23, 8 abr 2007 (CEST)[respon]

  • Jo crec, a l'igual que en Libero, que sí que cal, per això hi ha un apartat específic que deixa clar l'existència de dictadures antigues. Crec que totes són "famoses" com reclama l'Annubix, si més no per qui les va patir, i crec que de totes les que hi ha, que en falten moltes és clar, cap n'és controvertible com sembla demanar en Dúnadan. Estaria bé però un bon llistat de les actuals, i a mida que vagin despareguent, s'incloguin a aquesta llista d'antigues. --filumestre 15:01, 8 abr 2007 (CEST)[respon]

No podeu posar en aquesta llista els monarques abolutistes. És una altra cosa l'absolutisme monàrquic (sobren Lluís XIII i el nostre "estimat" Felip V) i José Antonio Primo de Rivera no era cap dictador perquè mai no va ser en el poder.--ToniEivissa 15:19, 14 abr 2007 (CEST)[respon]

Dictadura a Itàlia?[modifica]

Segons la definició de Dictadura, el poder s'assoleix segons la consolidació d'un govern de facto. Tenint en compte que Mario Monti no era diputat a l'hora de ser elegit president, i que es va haver de fer una llei a posteriori per adaptar la legislació Italiana, es pot considerar que el govern de Mario Monti és un govern de facto, ergo una dictadura, d'acord amb les definicions d'aquestes.

Entenc que és un tema polèmic, però el fet de que hi hagi polèmica no significa que no es compleixi la definició de dictadura i, per tant, Mario Monti no pugui ser inclòs a la llista, al menys fins que sigui escollit democràticament a les urnes, segons la llei Italiana.

PD: Perdoneu per la meva antiga modificació com anònim.

Salutacionsel comentari anterior sense signar és fet per Hads97 (disc.contr.) 14:35, 10 set 2012 (CEST)[respon]

Això és una conclusió no evident a partir de fonts primàries, i per tant s'aplica Viquipèdia:no feu treballs inèdits. Aleshores, si en volem parlar a l'article, el que hem de fer és citar fonts fiables que diguin que el govern de Mario Monti és una dictadura. A més, per mantenir el punt de vista neutral, hauríem de citar les fonts fiables que defensen el punt de vista contrari i molt més majoritari, segons el qual aquest govern no és una dictadura.--Pere prlpz (disc.) 14:46, 10 set 2012 (CEST)[respon]
A més, recorda de llegir-te la definició sencera.--Pere prlpz (disc.) 15:08, 10 set 2012 (CEST)[respon]