Discussió:Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
  • Ja ho havia posat jo lo de l'esborrany, l'article encara deixa molt per desitjar i no el considero ni molt menys acabat.

Per cert, per fer un article sobre el nou Estatut, quin nom faig servir? Nou Estatut d'Autonomia de Catalunya? Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006? Projecte de nou Estatut d'Autonomia de Catalunya?

Moltes gràcies.

Flazzy 17:59 3 ago, 2005 (UTC)

  • Potser caldria publicar ambdós estatuts al "WikiBooks", i aleshores aquí només explicar què és l'estatut de Catalunya i enllaçar amb els documents íntegres.

--libero 19:33 1 oct, 2005 (UTC)

Com organitzar[modifica]

Jo més aviat a Estatut d'Autonomia de Catalunya hi posaria primer:

  • Historia: A catalunya hi ha agut 2 estatuts i ara està en tramitació el 3er
el 12/09/1932 Durant la república s'aprova el primer estatut, truncat per la guerra civil.
17/01/1980 Entra en vigor l'estatut actual amb caràcter fundacional, després de la restauració de la democràcia.
30/09/2005 El parlament català aprova l'estatut el qual està en tramitació al congres dels diputats espanyol.
Tot això amb enllaços interwikis cap a cada estatut.
  • I després Que es un estatut d'autonomia:
Explica el que és un estatut però sense entra en detalls de cap estatut.
També podríem amés posar fotos si les tenim de les portades dels tres estatuts. que us sembla?--Misto

En el nou estatut del 2005 podem trure molta info de http://www.gencat.net/nouestatut/aprovat.htm que suposo que l'estatut es pot copiar directament o te (c)--Misto 23:38 2 oct, 2005 (UTC)

Estatuts de Sau i Núria[modifica]

S'ha de tenir molt clar que l'Estatut de Núria és el que va ésser redactat pels diputats catalans i proposat a les Corts de la República Espanyola. D'aquí en va sortir la versió retallada, el que anomenem Estatut de 1932.

Amb el de Sau ens passa el mateix, els diputats catalans s'hi van reunir, van negociar una proposta d'Estatut (Estatut de Sau) i aquest és el que els catalans i catalanes van aprovar en referèndum. Tot i haver estat aprovat pel poble català, les Corts espanyoles postfranquistes el van retallar substancialment. El que avui coneixem com Estatut de 1979 és el que en va quedar de l'Estatut de Sau després del "cepillado".

S'introdueix en aquest últim un criteri clau per a la reforma de l'Estatut: ara el poble català ha de ratificar el text després de passar pel parlament espanyol (és a dir, la versió final), mitjançant un referèndum vinculant.

Isaac Garcia.


Amb quin percentatge va ser aprovat en referèndum? Ho hauria de dir


Nou Estatut[modifica]

ja es podria anar fent...

Majúscula d'"Autonomia"[modifica]

Segons les normes dels manuals d'estil del català, aquesta entrada s'hauria de dir "Estatut d'autonomia de Catalunya de(l) 1979", és a dir, amb la "a" d'"autonomia" en minúscula, tant en el títol de l'entrada com en el text cada cop que se cita.

El mateix caldria fer amb els altres articles sobre els estatuts d'autonomia anteriors (i fixeu-vos, de passada, que quan s'escriu "estatuts d'autonomia", en plural, els dos substantius van amb minúscula).

Aquest és el criteri que s'hauria de seguir també per a la "Constitució espanyola" (hi ha diversos articles) i per a les lleis, decrets, etc.: només va amb majúscula el mot inicial (Llei, Decret, Decret llei, Constitució, Estatut...) i en minúscula la resta de paraules (excepte que duguin la majúscula per altres motius, lògicament: Estatut d'autonomia de Catalunya).

Temps verbal[modifica]

Ja que és una llei orgànica substituïda (o derogada) pel nou Estatut de 2006, no creieu convenient escriure l'article en temps passat? Personalment, quan llegeixo l'article sembla que encara estigui vigent.--Docosong (disc.) 10:18, 23 set 2012 (CEST)[respon]