Discussió:Ibers

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Jo flipo!

Com pot haver-se escrit un article sobre els ibers sense escriure bé la paraula iber! És que no ho entenc. Si hi ha algú prou interessat en un tema com per escriure'n un article, com pot ser que no sàpiga ni escriure el nom del tema? Per cert, si algú llegeix això després que s'hagi arreglat, resulta que arreu hi deia íber, i no pas iber.

--Viktor 23:22 5 set, 2005 (UTC)

Bé no calia ficar-se així, jo sí què flipo, este tio ve a col·laborar o a fer de professor intruït del segle XIX? Guarda't la ràbia per a tu que hi pot haver gent molt sensible i això no ajuda gens. Errors en fem tots i per aixó també fan falta persones com en Llull què sap dirigir-se al altres sense ofendre i ensenyant. fa l'ullet Pascual · {{{text}}} 10:48, 3 gen 2006 (UTC)

Camps d'urnes[modifica]

El poble identificat pels camps d'urnes era indoeuropeu, de la primera onada cèltica, i no iber. Que algú ho esmeni.

cultura ibèrica[modifica]

Personalment trobaria agradable que, quan s'esmenta l'anterioritat dels ibers als mal anomenats indoeuropeus (els aris no semblen provenir ni de la Índia ni d'Europa)es digués també que les dues ocasions en les quals l'arqueologia detecta clares arribades de contingents demografics, pretendents a ser considerats "els nostres besavis", nostres i dels propis ibers, és al principi del paleolític superior, als voltants del -35.000, o durant el neolític antic, als voltants del -6.000 També seria potser desitjable esmentar que l'etimologia de Iber, com la d'Ebre (l'Iberus Flumen dels romans)sembla derivar del mot èuscar (basc) ibai = riu, a través d'una forma ibarr = ribera i ibarr(et)ar = habitant de la ribera, riberenc, mot que, casualment, en català s'autoconté: r-iber-enc.

He tret eixa taula de l'article, més que res per inadequat. Amb el temps, hipotèticament, s'hi saturaria l'article amb taules de l'estil de "Història del País Valencià", d'Andalusia, de Múrcia, o d'Espanya, que serien igual de correctes que el que hi havia... Amb la categoria o els portals ja hi hauriem de tenir-ne prou. Una altra cosa és que fos un article sobre els pobles íbers que poblaren allò que actualment es coneix com a Catalunya, o un que en siga específic d'algun d'eixos pobles (com els ilergets). Salut!. --Joanot Martorell 23:30, 18 set 2006 (UTC)


Nomenclatura[modifica]

Només una precisió: a l'article principal s'esmenta la gens ibèrica dels "indigets" per a referir-se als habitants d'una zona que, si fa no fa, coincideix amb els límits actuals de l'Empordà. Ara bé, l'ús de tal denominació ve a ser una autèntica traició a la llengua ibèrica. Ve a equivaldre a que en un futur a nosaltres ens denominessin "catalanOs", a l'estil dels nostres invasors. No crec necessari esmentar cap de les nombroses fonts numismàtiques existents per a recordar que les inscripcions monetals diuen ben clarament U.N.TI.KE.S.KE.N, que segons tota probabilitat significaria "dels untikesks", en genitiu plural. I considerant que la desinència del genitiu plural, en èuscar, és -en, ens resta untikesk (-en) com testimoni indiscutible del nom que ells mateixos s'aplicaven. La forma "indiget" és un barbarisme, imposat pels qui varen anorrear la cultura ibèrica. Crec que per lleialtat amb els nostres antecessors caldria que ens anessim acostumant a denominar-los pel seu autèntic nom i no pas pel nom que els atribuïren els seus botxins. (Untikesk)

A la Viquipèdia no es fa recerca pròpia. Les afirmacions que es facin en els articles han de ser el reflex del que diguin els fonts de referència. 83.49.224.108 (discussió) 18:50, 4 maig 2009 (CEST)[respon]


Economia[modifica]

Les fonts clàssiques no ofereixen pràcticament cap informació sobre l'economia dels ibers, per tant l'única font d'informació és la procedent de l'arqueologia.

Pel que fa a l'agricultura, els cereals van constituir la base de la producció: l'ordi, el blat, el mill, el panís, l'espelta i la civada. Una part de la producció es devia panificar, mentre que una altra part es dedicava a la producció de cervesa.

Postser convindria eliminar que la base de la producció era, entre altres, el panís o blat de moro, ja que es una planta d'origen americà i no seria descoverta fins almenys el 1492: Dacsa

--Xbos5505 (disc.) 16:23, 19 abr 2010 (CEST)[respon]

Panís, en aquest context, es refereix al Mill italià.--Galazan (disc.) 12:51, 25 gen 2017 (CET)[respon]