Discussió:Marca Hispànica

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Daixò... la Marca Hispànica no estava formada pels "comtats catalans"? No caldria enumerar-los? Llull 19:52 9 des, 2004 (UTC)

Comtats Catalans???[modifica]

L'article acaba dient:

Avui dia, per referir-nos a l'antiga Marca Hispànica, fem servir també l'expressió comtats catalans.

És cert, això? A mi, això de Comtats Catalans em sona a descripció, no a nom propi. O sigui, més tipus "comarques catalanes" o "departaments francesos". --83.43.178.46 19:28, 30 abr 2006 (UTC)

enumeració[modifica]

Llull, al crear la fitxa comtats catalans, m'he emportat les dues seccions del final d'aquesta. Em sembla be posar la llista de comtats, encara que es repeteixi. Ara ho faig. Merci,--amador 19:39, 30 abr 2006 (UTC)

Els comtats catalans i la Marca Hispànica[modifica]

Els comtats catalans i la Marca Hispànica no són el mateix. Per això està bé que hi hagi dos articles diferents a la Viquipèdia, però si hi són no dieu que són el mateix. La Marca Hispànica és la marca meridional de l'Imperi Carolingi a la península Ibèrica i en un primer moment va de Navarra a Catalunya. Des del principi Navarra s'independitza i passa a ser regne. Posteriorment Aragó passa a l'òrbita de Navarra i s'acaba independitzant. Una vegada Navarra i Aragó hagin deixat de ser dels francs ja sí la Marca Hispànica passa a estar formada només pels comtats catalans. Si hi ha dos articles diferents per Marca Hispànica i comtats catalans no han de tractar del mateix. Si hi ha una llista de comtats, també Navarra i Aragó hi han de ser, no pot ser només dels comtats catalans.--ToniEivissa 12:12, 14 abr 2007 (CEST)[respon]

Assumpta Salvà- Marca Hispànica Seguint els Catedràtics actuals d' Història de les universitats catalanes __Sobrequés, Salrach, etc- prescindim del topònim "Marca Hispànica" La Catalunya Vella, és la resta d' "els comtats carolingis", que formaven part de la resta de comtats carolingis de l' actual sud de França. Van conviure units des dels Carolingis , 785, primer comtat a Girona, fins al Tractat de Corbeil-1258. De manera que el conjunt, que anava de Barcelona a Tolosa del Llenguadoc, acabà essent una "confederació de comtats", amb lleis diverses, i que formaven el que, en paraules d' ara, és un Estat. Tant és així que el Tractat de Corbeil , entre el rei Francès i Jaume I, va consistir 1. la reialesa francesa renuncia als comtats carolingis de dins de Catalunya 2.el comte-rei Jaume I renuncia als seus territoris del nord del Pirineu, és a dir, fins a Tolosa del Llenguadoc i amb l' amplada de cap a Besiers, Narbona, etc. CAL FER CÓRRER LA HISTÒRIA. Les reialeses borbòniques que ha tingut l' Estat actual, des del 1714, ha tingut clar que calia explicar per tot arreu que hi havia hagut una MARCA HISPÀNICA. Tanmateix, si s' hagués conegut així no passaria res, A Àustria encara tenen cartells que parlen de "la Marca", la seva. 79.153.254.209 (discussió) 17:33, 27 maig 2023 (CEST)[respon]

Error al mapa[modifica]

Lo mapa té un error a la correspondència número-llegenda. La Ribagorça s'hauria de trobar al costat del Pallars i el Sobrarb al costat de Jaca.

Per cert, tampoc no entenc gaire bé perquè se li diu Jaca, si el comtat se deia Aragó i Jaca només é lo nom de la capital. En tot cas, lo territori se pot dir Jacetània o Vell Aragó, però Jaca... --Estrolicador 21:46, 3 juny 2007 (CEST)[respon]

[segle XVI]] i xvii, i tal com ha reiterat Michel Zimmermann, el concepte Marca Hispànica esdevingué un concepte historiogràfic sustentat per raons ideològiques a fi de justificar, tant els drets de la corona francesa sobre territoris hispanics, If this is a territory going from cantabric sea to mediterranean, tell me why " els drets de la corona francesa sobre territoris catalans," is true.