Discussió:Ossètia

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Copyright i certesa[modifica]

Ja fa uns dies que es va posar una acusació de violació de copyright que es va eliminar sense parlar-ne, simplement maquillant algunes frases.

Aquest article és en molt bona part una còpia d'un web amb llicència cc-by-nc-nd, que no és compatible amb la gfdl de la vp.

El web en qüestió és http://mondivers.cat/spip.php?rubrique184

Exemples de la còpia:

Original VP Notes
Al segle IX, el regne dels alans va caure sota la influència del khanat dels khàzars. Cent anys després, eren els bizantins els qui estenien la seva àrea de domini sobre el regne alà. En aquella època, els alans van convertir-se al cristianisme. Els reis alans van mantenir-se aliats amb els bizantins durant els següents segles. [...] Tot i tractar-se d’un poble cristià, part dels alans/ossetes van ser islamitzats al segle XVII, a causa a la influència dels veïns kabardins. Al segle IX, el regne dels alans va caure sota la influència del khanat dels khàzars. Al segle X foren dominats pels bizantins, el que va provocar que els alans es convertissin al cristianisme. Els reis alans van mantenir-se aliats amb els bizantins durant els següents segles. Tot i tractar-se d'un poble cristià, una part dels ossetes van ser islamitzats al segle XVII, a causa a la influència dels veïns kabardins. Es veu la còpia fins i tot en els errors, a tots dos llocs diu "a causa a" en lloc de "a causa de"
El 1767 Ossètia del Nord va caure sota domini rus, situació que s’ha mantingut fins avui dia. El 1806, la Rússia tsarista havia completat la conquesta de tota Ossètia, així com de Geòrgia. D’aquesta manera, totes les terres ossetes quedaven dins del mateix estat. Els russos van impulsar la industrialització de les principals localitats ossetes i van connectar Vladikavkaz per ferrocarril amb Rostov del Don. També es van obrir carreteres. La connexió del país amb Rússia va implicar una certa russificació d’Ossètia, tot i que la cultura local va fer algunes passes endavant, per exemple amb la publicació dels primers llibres en llengua osseta a finals del segle XVIII. El 1767 Ossètia del Nord cau sota domini rus, situació que s'ha mantingut fins avui dia. El 1801, totes les terres ossetes quedaven dins del mateix estat quan la Rússia tsarista va completar la conquesta de tota Ossètia, així com de Geòrgia. Els russos van impulsar la industrialització de les principals localitats ossetes i van connectar per ferrocarril Vladikavkaz amb Rostov del Don. També es van obrir carreteres. La connexió del país amb Rússia va implicar una certa russificació d'Ossètia, tot i que la cultura local va fer algunes passes endavant, per exemple amb la publicació dels primers llibres en llengua osseta a finals del segle XVIII. L'ordre de la segona frase està canviat i prou. Això sí, l'any és diferent coherent amb l'article sobre Ossètia del Sud.
Durant els anys 80, el nacionalisme osseta va prendre força. Aquesta circumstància va coincidir amb la crisi del sistema soviètic, que eventualment havia de conduir al desmembrament de l’estat. Les repúbliques que formaven l’URSS començaven a prendre posicions de cara a una eventual independència, i un dels primers pobles al Caucas que van adonar-se d’aquesta situació van ser els ossetes, concretament els del sud. El 10 de novembre de 1989, el Sòviet Suprem d’Ossètia del Sud, davant la crescuda del nacionalisme georgià, va aprovar la decisió d’unir la regió autònoma amb la seva germana Ossètia del Nord. El dia després, el parlament georgià va revocar la sentència i va suprimir l’estatus autonòmic dels ossetes meridionals. La crisi del sistema soviètic durant els anys 80 coincideix amb la presa de posició del nacionalisme osseta. Les repúbliques que formaven la URSS començaven a prendre posicions de cara a una eventual independència, i un dels primers pobles al Caucas que van adonar-se d'aquesta situació van ser els ossetes, concretament els del sud. El 10 de novembre de 1989, el Sòviet Suprem d'Ossètia del Sud, davant la crescuda del nacionalisme georgià, va aprovar la decisió d'unir la regió autònoma amb la seva germana Ossètia del Nord. El dia després, el parlament georgià va revocar la sentència i va suprimir l'estatus autonòmic dels ossetes meridionals. S'ha posat la segona frase en primer lloc, i en lloc de prendre força pren posició (quina?)
Al sud, els esdeveniments s’anaven succeint. Geòrgia va proclamar la seva independència i el nou estat va abolir (com ho havia fet dos anys abans la seva antecessora, la República Socialista Soviètica de Geòrgia) l’autonomia d’Ossètia del Sud. El georgià va ser declarat única llengua oficial a tot el país. La tensió entre el govern nacionalista georgià de Zviad Gamsakhurdia i les autoritats locals ossetes meridionals va anar en augment i, a finals de 1991, es van produir els primers enfrontaments violents. Localitats ossetes van ser atacades, igual com ho van ser escoles georgianes a la capital d’Ossètia del Sud, Tskhinvali. Com a resultat d’aquestes violències, uns 100.000 ossetes van fugir d’Ossètia del Sud i es van refugiar a Ossètia del Nord, on van anar a instal·lar-se a la regió de Prigordni. Aquest va ser un nou element d’inestabilitat a aquella zona, que els nacionalistes ingúixos reclamaven llavors que fos retornada a la República d’Ingúixia. Geòrgia va proclamar la seva independència i va abolir l'autonomia d'Ossètia del Sud. El georgià va ser declarat única llengua oficial a tot el país. La tensió entre el govern nacionalista georgià de Zviad Gamsakhurdia i les autoritats locals ossetes meridionals va anar en augment i, a finals de 1991, es van produir els primers enfrontaments violents. Localitats ossetes van ser atacades, igual com ho van ser escoles georgianes a la capital d'Ossètia del Sud, Tskhinvali. Com a resultat d'aquestes violències, uns 100.000 ossetes van fugir d'Ossètia del Sud i es van refugiar a Ossètia del Nord, on van anar a instal·lar-se a la regió de Prigordni.

Ossètia del Sud va proclamar en referèndum la seva independència respecte de Geòrgia el 19 de gener del 1992. Més del 90% dels electors voten a favor de la independència i la reunifiació amb Ossètia del Nord, que forma part de la Federació Russa. Un nou element d'inestabilitat a aquella zona es va produir quan els nacionalistes ingúixos van reclamar la República d'Ingúixia.

S'elimina la primera frase de lligam. Abans de l'última frase se n'afegeixen dues parlant del referèndum. La darrera frase està arreglada.
Mentre que Ossètia del Nord s’ha mantingut en pau dins de la Federació Russa un cop acabats els enfrontaments contra els ingúixos, a Ossètia del Sud no s’ha arribat a una solució definitiva al conflicte amb Geòrgia. La presidència d’Edvard Xevardnadze a Geòrgia (1993-2003) va servir per dur a terme nombroses converses de pau que, no obstant, no van resoldre el conflicte. El 2004, Mikhaïl Saakaixvili va convertir-se en nou president del país i, després d’acabar amb la independència de facto de la República d’Adjària -al sud-est de Geòrgia- al mes de maig, va proposar-se fer el mateix amb Ossètia del Sud. Això va provocar un augment de tensió entre Tbilisi i Tskhinvali. Moscou va aprovar una resolució de suport a Ossètia del Sud i el govern d’Ossètia del Nord va garantir suport per als seus connacionals del sud en la seva lluita contra Geòrgia. Un cop acabats els enfrontaments contra els ingúixos, Ossètia del Nord s'ha mantingut en pau dins de la Federació Russa. En canvi, a Ossètia del Sud no s'ha arribat a una solució definitiva al conflicte amb Geòrgia. La presidència d'Eduard Xevardnadze a Geòrgia (1993-2003) va servir per dur a terme nombroses converses de pau que, no obstant, no van resoldre el conflicte. El 2004, Mikhaïl Saakaixvili va convertir-se en nou president del país i, després d'acabar amb la independència de facto de la República d'Adjària -al sud-est de Geòrgia- al mes de maig, va proposar-se fer el mateix amb Ossètia del Sud. Això va provocar un augment de tensió entre Tbilisi i Tskhinvali. Moscou va aprovar una resolució de suport a Ossètia del Sud i el govern d'Ossètia del Nord va garantir suport per als seus connacionals del sud en la seva lluita contra Geòrgia. La primera frase canviada una mica. La resta, clavada.

Bàsicament he posat d'exemple els paràgraf d'inici de secció.

Si us hi fixeu, curiosament canvien les primeres frases dels paràgrafs, més que res. Això és, les que buscaries al google per comprovar una violació de copyright...

A part, hi ha coses pot clares. Al principi de tot, parlant de la guerra del 89, es diu "Es calcula que uns 100.000 ossetes del sud (la meitat de la població abans de la guerra) han emigrat a la part nord. " I segons l'article Ossètia del Sud, amb referències, MAI en aquest segle s'ha sobrepassat els 75000 ossetes del sud, i a l'època aquesta n'hi havia 65000. Com podien emigrar-ne 100.000????el comentari anterior sense signar és fet per 81.39.168.255 (disc.contr.) 23:14, 16 ago 2008 (CEST)[respon]

Tema acabat. És cert que la majoria de text l'he tret d'aquesta web i no me n'he amagat pas i ho he posat als enllaços externs. Penso que el text estava el suficient canviat i ampliat per a no representar una violació de copyright. Després de no haver rebut cap més comentari d'altres usuaris, no tinc ganes de discutir amb una ip dinàmica que va de prepotent i utilitza el sarcasme. Jo ja he aconseguit el que volia: aprendre.--Lohen11 (discussió) 14:41, 18 ago 2008 (CEST)[respon]