Discussió:Principat

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

He fet el canvi quan només hi havia una redirecció incorrecta. El que hi ha ara també és del tot incorrecte. El títol de principat de Catalunya és independent del de princep de Girona (molt posterior en el temps). Mireu l'article de Principat de Catalunya. El títol de principat prové del fet que el comte de Barcelona era un sobirà independent (un princeps), encara que no fos rei.

Hi estic d'acord. A Principat de Catalunya i a Príncep de Girona està ben explicat. Aquí es barregen les dues coses.--VRiullop (parlem-ne) 23:01, 27 nov 2005 (UTC)

Desprès de discutir-ho llargament amb en Paco Friviere, aquesta és la meva proposta de croquis per tirar endavant aquest article: Es poden distingir diferents tipus de principats:

  1. Petit territori en el que el sobirà és un Príncep hereditari. Per exemple, Mònaco o Liechtenstein.
  2. En algunes monarquies, territori associat al títol exclusiu de l'hereu, p.ex. Príncep de Girona, P. d'Astúries o P. de Gal·les.
  3. Territori en el que el sobirà ho és en funció d'un altre títol, p.ex. Principat de Catalunya (rei d'Aragó i etcètera), Principat d'Andorra (un bisbe i un comte/president).

Realment el cas català és un cas peculiar dintre dels principats i val la pena explicar-ho tant extensament com calgui. Segurament trobaríem més tipus de principats, però que ens resulten més aliens.--VRiullop (parlem-ne) 09:45, 29 nov 2005 (UTC)

Qui anomena Andorra "Coprincipat d'Andorra? Em sembla que ningú. El nom de l'estat és i ha estat Principat d'Andorra.

--Seniofredus 15:54, 8 des 2006 (CET)[respon]

Article 1.4 de la Constitució del Principat d'Andorra: "El règim polític d'Andorra és el Coprincipat parlamentari." --VRiullop (parlem-ne) 16:48, 8 des 2006 (CET)[respon]
Perdona que hagi tardat tant a contestar, company. La frase de l'article és: "es sol anomenar coprincipat" i el que em sembla entendre és que diu que s'acostuma a parlar de coprincipat en lloc de Principat d'Andorra, la qual cosa no crec que sigui certa. --Seniofredus (discussió) 12:15, 17 feb 2008 (CET)[respon]