Discussió:Sistema operatiu

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Paràgraf afegit 28/2/2005[modifica]

No estic d'acord amb l'últim paràgraf que s'ha afegit sobre la funció dels sistemes operatius:

Els sistemes operatius controlen diferents processos de l’ordenador. Un procés important es la interpretació dels comandaments que permeten a l’usuari comunicar-se amb l’ordenador. Alguns intèrprets d’instruccions estan basats en text y exigeixen que les instruccions siguin teclejades. Altres estan basats en gràfics i permeten a l’usuari comunicar-se senyalant i fent clic en una icona. En general, els intèrprets basats en gràfics son més senzills d’utilitzar.

De fet, això no és la funció del sistema operatiu, sinó del que en anglès se'n diu shell (o closca en català). La funció de la closca és interpretar i transmetre les comandes dels usuaris (ja siguen comandes donades a través d'una manera gràfica o no) al sistema operatiu. Per tant, no és cap funció del sistema operatiu interpretar comandes ni oferir els serveis de comunicació amb els usuaris. En la majoria de sistemes operatius la closca és totalment independent del sistema operatiu. (Ja sé que estic sent molt redundant però és que vull deixar-ho clar). --Makinal 13:28 28 feb, 2005 (UTC)

A mi tampoc m'agradava gens, i per tant l'he refós en el text de l'article. joanjoc 15:24 28 feb, 2005 (UTC)

Ajuda[modifica]

Hola, no sé si és aquí on m'he de dirigir. Tinc un dubte: m'agradaria anar introduint articles nous, però no sé com es fa aquest menú desplegable que surt, per exemple, a l'article del sistema operatiu.

Gràcies.

Vingadocs, aquest no és el lloc adient per demanar ajuda, normalment has d'anar a Viquipèdia:La taverna. De totes formes intentaré ajudar-te. Per escriure un article nou, no recomanem escriure un article que no estiga relacionat amb cap altre. Com s'hauria d'actuar és anant a un article ja fet (com per exemple Albert Einstein), buscar els termes de color roig (com per exemple electrodinàmica), entrar dins, i escriure allí l'article de electrodinàmica.

Si tens ganes d'escriure un article concret, dis-me quin és i t'ajudaré a buscar un concepte relacionat des d'on poder començar la teua col·laboració en wikipedia. --Makinal 07:45 14 abr, 2005 (UTC)

Definició de sistema operatiu[modifica]

La definició de sistema operatiu no és precisa. Es parla de temes excessivament profunds (sistema de fitxers) i es passa per alt definicions molt importants.

Per exemple, un sistema operatiu pot no controlar els processos, per exemple MS-DOS no tenia consciència de processos, tot funcionava mitjançant interrupcions.

La definició de la memòria virtual esta més o menys passable, tot i que li sobra l'última frase "En cas que el sistema no disposi de suficient memòria física, caldrà utilitzar el disc dur com a memòria virtual" Si hem de parlar de memòria virtual, abans s'ha d'especificar que els processadors poden utilitzar els nivells de protecció RING0...RING3, però hi han sistemes operatius que funcionen sense memòria virtual (uClinux).

La gestió dels dispositius en un sistema operatiu no té per que ser exclusiva del sistema operatiu, podem utilitzar l'opcode io en aplicacions Linux amb root o amb DOS i amb molts altres.

gestió d'errors?...funció essencial? bon disseny!

Gestió de seguretat? no té per que: MS-DOS i Win9x no tenien gestió de la seguretat (ja que podiem envaïr àrees d'usuari i de kernel amb tota la trankilitat del món).

Interfície? els sistemes operatius no tenen per que proporcionar una interfície directa a l'usuari Poden comunicar-se per RS-232 o kom sigo tb! pensa amb els semafors! ==


Resposta a lo dit[modifica]

Error, error, error.

Processos: No deixa de ser un proces.

Memoria: No deixa de gestionar memòria

Gestio: Tu no gestiones cada interrupció que genera el mouse, ho fa el so. que tu et pensis que gestionar-lo vol dir canviar el nombre de línes que fa scroll no vol dir que ho sigui.

Errors: Si el HD retorna no puc llegir, el SO reintenta.

Seguretat: Es una seguretat baixa. Que MSDOS no ho fagi no vol dir que els SO no ho hagin de fer, encara que fer-ho impliqui no fer res.

Interficie: RS-232 també es una interficie, llegeix la wikipedia en angles. La catalana esta controlada pels 4 admins que tot ha d'estar segons els seus designis divins (lease Llull). independentment del que realment és.

Jo he dit.