Districte de Lahul i Spiti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Districte de Lahaul i Spiti)
Plantilla:Infotaula geografia políticaDistricte de Lahul i Spiti
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 32° 30′ N, 77° 36′ E / 32.5°N,77.6°E / 32.5; 77.6
PaísÍndia
Estat federatHimachal Pradesh Modifica el valor a Wikidata
CapitalKyelong Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població31.564 (2011) Modifica el valor a Wikidata (2,28 hab./km²)
Llars6.674 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície13.835 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació1960 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Lloc webhplahaulspiti.gov.in Modifica el valor a Wikidata
Una dona prop del monestir de Gandhola
Ki-Gompa Spiti

El districte de Lahaul i Spiti és una divisió administrativa d'Himachal Pradesh a l'Índia, formada pels dos antics estats o valls autònomes, Lahaul o Lahul i Spiti. La capital és Keylong a l'antic Lahul. La població total és de 33.224 habitants i la superfície de 13.833 km².

Geografia[modifica]

El coll de Kunzum (4.551 metres) és la comunicació entre la vall de Spiti i la de Lahul. El districte està connectat amb la resta 'Himachal Pardesh pel coll de Rohtang. Les dues valls que formen el districte són diferents: Spiti és més muntanyós amb una mitjana d'elevació de 4.270 metres entre serralades en mig de les quals passa el riu Spiti cap al riu Sutlej i poca pluja.

Població[modifica]

Les poblacions de les dues valls són força semblants tot i que els lahaulis són d'origen tibetà amb barreja d'elements indoaris, mentre els spitis són més purament tibetans. La pell més fosca i els ulls marrons són més comuns entre els lahaulis. Les llengües lahauli i spiti pertanyen a la família tibetobirmana i molt properes a la llengua del Ladakh i al tibetà. El sistema familiar dels lahaulis l'encapçala el cap de família o yunda, mentre la seva esposa (la yundamo) gaudeix també de certa autoritat; el sistema de clan (conegut per rhus) és també aplicat entre els lahaulis. Els spitis tenen un sistema d'herència peculiar i únic on només el fill gran hereta la propietat i la filla gran les joies de la mare. La poliàndria fou antigament habitual entre els lahaulis i poc entre els spitis. El divorci és acceptat i simple. L'agricultura és el seu principal mitja de vida. La religió dels lahaulis és una combinació de budisme (orde de Drukpa Kagyu) i hinduisme mentre a Spiti es practica el budisme (escola Gelugpa).

Administració[modifica]

Està dividit en tres subdivisions i dos tehsils que són al mateix temps blocs de desenvolupament rural (blocks):

  • Keylong
    • Lahaul, amb 13.099 habitants
  • Kaza
    • Spiti amb 10.679 habitants
  • Udaipur, amb 9.446 habitants

Hi ha també 41 gram panchayats (28 a Lahaul i 13 a Spiti) i 287 pobles.

Història[modifica]

El districte pertanyia a l'estat sikh i va passar als britànics amb el Cis-Sutlej el 1846. Va formar part del districte de Kangra, subdivisió de Kulu, amb sobirans locals. A Lahaul un thakur jagirdar que va portar el títol de wazir i tenia poders judicials i executius, amb un segon thakur amb poder recaptatoris, i conjuntament altres poders delegats pel govern; el subcomissionat només visitava la zona una vegada a l'any durant un mes. A Spiti (que fins al 1846 fou part de Ladakh, feudatari de Jammu) el nono (abans governador) fou reconegut pels britànics com a wazir hereditari de Spiti, sent confirmat per les Spiti Frontier Regulations de 1883; el nono representava al govern britànic, recaptava impostos, tenia jurisdicció judicial (excepte per casos d'assassinat) i tenia els poders necessaris per totes les seves tasques; igualment el subcomissionat només visitava la zona una vegada a l'any durant un mes.

Vers 1930 la prosperitat general (deguda al cultiu de kuth) va fer entrar en decadència el poder dels wazirs i el govern britànic se'n va adonar i el 1941 es va formar un subtehsil amb Lahaul i Spiti i fou nomenat un naib tahsildar com a administrador, amb seu a Keylong, quedant privats els thakurs i el nono dels seus poders.

Així va seguir després de la independència, fins que el juny de 1960 es va formar el districte de Lahaul i Spiti; al mateix temps es van formar els tahsils de Lahaul i Spiti i les subdivisions de Lahaul i Spiti (aquesta darrera amb capital a Kaza)

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Handa, O. C. (1987). Buddhist Monasteries in Himachal Pradesh. Indus Publishing Company, Nova Delhi. ISBN 81-85182-03-5.
  • Kapadia, Harish. (1999). Spiti: Adventures in the Trans-Himalaya. Second Edition. Indus Publishing Company, Nova Delhi. ISBN 81-7387-093-4.
  • Janet Rizvi. (1996). Ladakh: Crossroads of High Asia. Second Edition. Oxford University Press, Delhi. ISBN 0-19-564546-4.
  • Cunningham, Alexander. (1854). LADĀK: Physical, Statistical, and Historical with Notices of the Surrounding Countries. Londres. Reimpressió: Sagar Publications (1977).
  • Francke, A. H. (1977). A History of Ladakh. (Originally published as, A History of Western Tibet, (1907). 1977 Edition with critical introduction and annotations by S. S. Gergan & F. M. Hassnain. Sterling Publishers, Nova Delhi.
  • Francke, A. H. (1914). Antiquities of Indian Tibet. 2 Volums. Calcuta. 1972 reprint: S. Chand, Nova Delhi.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Districte de Lahul i Spiti