Ditíscids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ditíscid)
Infotaula d'ésser viuDitíscids
Dytiscidae Modifica el valor a Wikidata

Larva i adult devorant un capgròs
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
SubordreAdephaga
FamíliaDytiscidae Modifica el valor a Wikidata
Leach, 1815
Hydroporus pubescens (Hydroporinae: Hydroporini).
Agabus congener de la tribu Agabini, De vegades considerada una subfamília.
Cybister japonicus (Dytiscinae: Cybistrini).

El ditíscids (Dytiscidae) són una família de coleòpters del subordre Adephaga adaptats al medi aquàtic, de 2 a 45 mm de longitud. Es coneixen unes 4.100 espècie.[1] Són bons nedadors, amb un cos hidrodinàmic i unes potes posteriors aplanades amb llargs pèls natatoris que fan servir per a remar; les potes anteriorss. i mitjanes són curtes i les usen per capturar les seves preses. Són també bons voladors.

Com la majoria dels coleòpters aquàtics han de respirar aire atmosfèric que prenen amb l'extrem de l'abdomen fora de l'aigua i emmagatzemen sota els èlitres. Són carnívors i cacen activament animals aquàtics, inclosos capgrossos i peixos petits, o carronyaires.

Les femelles dipositen els ous en vegetals aquàtics o detritus del fons. Les larves són també aquàtiques i carnívores, amb unes potents mandíbules en forma de falç amb les quals injecten verí i sucs gàstrics les seves preses. La pupació es duu a terme generalment fora de l'aigua.

Taxonomia[modifica]

Subfamílies i tribus i alguns exemples de gèneres. La família Colymbetinae possiblement no sigui monofilètica i requereixi revisió.

Referències[modifica]