Divali

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Diwali)
Plantilla:Infotaula esdevenimentDivali
Imatge
Tipusdia festiu
festa Modifica el valor a Wikidata
Commemorafont de llum
Lakxmi

coneixement Modifica el valor a Wikidata
DiaAshvin Krishna Trayodashi (en) Tradueix
Ashvin Krishna Chaturdashi (en) Tradueix
Ashvin Amavasya (en) Tradueix
Kartik Shukla Pratipada (en) Tradueix
Kartik Shukla Dwitiya (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Durada5 d Modifica el valor a Wikidata
EstatÍndia, Fiji, Guyana, Maurici, Singapur, Sri Lanka, Nepal, Surinam, Myanmar, Trinitat i Tobago i Bangladesh Modifica el valor a Wikidata
Format per
Llànties d'oli característiques del Diwali.
Rangoli i llànties per celebrar el primer dia del Diwali.
Dolços típics del Dipavali.
Botiga de petards durant el Divali a Chennai.

La Divali (en panjabi: ਦੀਵਾਲੀ) és una important festa religiosa celebrada anualment per diferents comunitats originàries de l'Índia.[1][2][3]

Etimologia[modifica]

El terme Divali[4][1] és un xenisme que prové de la transliteració del mot escrit en algunes de les moltes llengües parlades a l'Índia com l'hindi, el marathi o el gujarati. També el podem trobar escrit com Diwali, Deepavali, Dipavali i altres variants provinents de la transliteració del mot escrit en sànscrit, kannada, telugu, etc.

En qualsevol de les llengües índiques el significat literal del terme és festa de les llums, o de la llum, o de les llànties, o filera de les llums.

Descripció[modifica]

La celebració del Divali s'inicia a finals del mes hindú d'ashvin i finalitza a l'inici del mes de kartika; per tant, té lloc entre octubre i novembre del calendari gregorià (en dies diferents cada any).

El Divali dura cinc dies. Els noms dels dies i els costums (tant els costums propis de cada dia com els costums al llarg dels cinc dies) varien segons les regions de l'Índia on se celebra. Bàsicament s'hi segueix el següent patró:

  1. El primer dia, Dhanteras, és el dia de la riquesa i prosperitat, en honor de la deessa Lakxmi. És costum comprar or, plata o utensilis nous, i decorar amb rangolis les entrades dels negocis, així com cantar bhajans.
  2. El segon dia, Naraka Chaturdashi (o Kali Choudas), rememora la victòria de Krixna sobre el dimoni Narakasur. És costum llevar-se molt d'hora, aplicar-se olis perfumats i estrenar roba nova, llençar petards com a símbol de la victòria del bé sobre el mal, encendre llànties d'oli i menjar dolços reunits amb amics i familiars.
  3. El tercer dia, Lakxmi puja, és el dia de la pregària (puja) a Lakxmi. És el dia més important de la festivitat. S'hi encenen llànties en el seu honor i es neteja la llar en senyal de benvinguda a la deessa.
  4. El quart dia, Balipratipada, rememora el retorn mític rei Bali (Mahabali) a l'inframon patala. És costum intercanviar-se regals i com en dies anteriors encendre llànties i decorar les llars amb rangolis.
  5. El cinquè i darrer dia, Yama Dvitiya o Bhaiduj, es dedica a la família en general i als germans en especial, sobretot a les germanes, i s'hi mostren afecte els uns als altres en record de Yama i la seva germana Yami.

A més de ser una de les festivitats hindús més importants, el Divali també és present en altres religions:

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Associació UNESCO per al diàleg interreligiós. «Fitxes descriptives de les celebracions religioses a Catalunya» p.26, Gener 2012. [Consulta: 1r abril 2013].
  2. Society for the Confluence of Festivals in India. «Diwali, the festival of lights» (en anglès). [Consulta: 1r abril 2013].
  3. Tanenbaum combating religious prejudice. «Diwali, the festival of lights» (en anglès), 2012. [Consulta: 1r abril 2013].[Enllaç no actiu]
  4. «Divali». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Divali