Djebel Orbata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaDjebel Orbata
Imatge
TipusMuntanya i àrea protegida Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativagovernació de Gafsa (Tunísia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 34° 24′ N, 9° 06′ E / 34.4°N,9.1°E / 34.4; 9.1
Serraladadorsal tunisiana Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.165 m Modifica el valor a Wikidata
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 555624261 Modifica el valor a Wikidata

El Djebel Orbata (àrab: جبل عرباطة, Jabal ʿUrbāṭa) és una serralada muntanyosa situada a l'est de la ciutat de Gafsa, a la governació de Gafsa, a Tunísia. El punt culminant n'és el Djebel Orbata, de 1.165 metres.[1] Les muntanyes s'estenen al nord-est de Guettar, allà on acaba l'oasi de Gafsa. La serralada continua a l'est, cap al Djebel Bayades i del Djebel Bou Hedma. La secció principal ocupa uns 25 km d'oest a est. El Djebel Bayades s'orienta de sud a nord, i el Bou Hedma també d'oest a est. Cap al sud-oest, hi ha el massís de Bu Ramli.

La zona del Djebel Orbata és actualment una reserva d'animals establerta el 1967, i fou declarada parc nacional l'any 2010 amb una superfície 5746 hectàrees.[2] La superfície n'és de 227 hetàrees. La pluja és de 150 mm³/any i la vegetació es compon principalment de les espècies Retama retama, Periploca laevigata, Cincrus cilarnus, Ziziphus lotus, Thymelea hirsuta, Thymelea microphila, Atriplex halimus, Astragalus harmatus, Artrophitum sps. i Diplotaxis sps.; unes 90 hectàrees estan cobertes per eucaliptus i 10 estan reservades a reforestació. Les principals espècies animals del parc són Gazella dorcas (200 exemplars), Ammotragus lervia (6 exemplars), Dama dama (6 exemplars), Struthio camelus camelus (83 exemplars), Numidia meleagris (15 exemplars) i galls dindi (37 exemplars). Aquestes espècies s'alimenten de la vegetació natural i algun complement subministrat per les autoritats.

El Djebel Bou Hedma, situat al costat, ja és un dels parcs nacionals de Tunísia.

Referències[modifica]

  1. Direction générale des forêts. «De Bou Hedma à Sidi Toui» (pdf) (en francès). tourisme.gov.tn. Arxivat de l'original el 2013-05-10. [Consulta: 28 març 2021].
  2. «Décret du 29 mars 2010 relatif à la création d'un parc national à Jebel Orbata du gouvernorat de Gafsa» (en francès). Journal officiel de la République tunisienne, 27, 02-04-2010, pàg. 895-896.

Enllaços externs[modifica]

Tunísia Reserves Bandera de Tunísia
Reserves naturals i de la natura: Ain Chrichira, Ain Zana, Chott El Fedjaj, Djebel Bargou, Djebel Bouramli, Djebel Khroufa, Djebel Marchana, Djebel Mrhilla, Djebel Ousselat, Djebel Ressas, Djebel Selloum, Djebel Serj, Djebel Touati, Djebel Zaghouan, Estuari del Medjerda, Etella, El Haouaria, Golf de Bou Grara, Illes Kerkennah, Illes Kneiss, Iles Kouriates, Llac de Bizerta, Llac de Radès i salines, Llac de Tunis, Mhibes, Kchem el Kelb, Ille Chikly, Majen Chitan (Majen Djebel Chitane), Oasi de Nefta, Península de Cap Bon, Sabkhat Kelbia, Sabkhat Sidi Mansour, Torbera de Dar Fatma; Reserves naturals marines: Galiton, Golf de Gabes; Reserva especial: Hamada-Sidi Toui; Llocs naturals sensibles: Vall d'Atatfas, Djebel Abderrahmane, Bosc de Kesra, Bouabdella, Djebel Serj, Àrea de Bouzaïène, El Gallel i Maknassy, Djebel Sidi Aïch, Djebel El Talh-El Guettar, Àrea de Rejim Maatoug i de Ghouiba Essouda, Toujane, Erg oriental i regió de Jbil, Sabkhas de Sidi Ali Mekki, El Ouafi, i Nord, Llacuna de Ghar El Melh, Zirats; Reserves d'animals: Ain Baccouch, Dar Chichou, M'hibeus, Orbata; Reserves d'ocells: Jenein-oued Ouni; Àrees protegides: Dghoumes, Illes de Djerba, Jardí botànic de Tunis, Om Chieh, Sabkhat El Khalij; Àrees d'importància natural: Bahira El Bibane, Chott El Djerid, Salines de Thyna, Sabkhat Halk el Menzel, Sabkhat d'Ariana, Sabkhat El Djem, Sabkhat Kourzia, Sabkhat Sedjoumi, Sabkhat Sidi El Hani; Reserves de la biosfera: Parc Nacional de Bou Hedma, Parc Nacional de Chaambi, Parc Nacional d'Ichkeul, Parc Nacional de les illes Zembra i Zembretta; Llocs classificats per la convenció de Barcelona: Galiton, Ichkeul, Ille Chikly, Illes de Kneiss, Illes Zembra i Zembretta.