Doellia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDoellia Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
SubfamíliaAsteroideae
GènereDoellia Modifica el valor a Wikidata
Walp., 1843
Nomenclatura
ExautorSch.Bip. Modifica el valor a Wikidata
Espècies

Doellia és un gènere de plantes amb flor dins la família de les asteràcies, que rebé el seu nom en homenatge a l'alemany Johann Christoph Döll. Inicialment comprenia una única espècie, la D. kotschyi, que Theodor Kotschy recol·lectà a Núbia i Kordufan en un herbari, i que posteriorment va ser descrita per Carl Heinrich Bipontinus Schultz (Schultz Bipontinus).[1]

Modernament, Arne A. Anderberg hi ha afegit dues espècies més, que fins al moment es classificaven a la família Blumea; també es discuteix si el gènere pertany a la tribu Inuleae o a la Pluccheeae (Bibliografia). És propi d'Àfrica i Àsia.

Les plantes d'aquest gènere es distingeixen per tenir estils amb pèls radicals que arriben molt per sota de l'enforcadura, anteres amb el teixit endotecial radial i la cípsela amb conductes longitudinals resinífers vermells.

Referències[modifica]

  1. Flora 25: 134 (1842); i a Walp. Rep. 2: 953 (1843)

Bibliografia[modifica]

  • Arne A. Anderberg Doellia, an overlooked genus in the Asteraceae-Plucheeae, article a Willdenowia 25 (1995), p. 19-24
  • Arne A. Anderberg, Pia Eldenäs, Randall J. Bayer, Markus Englund Evolutionary relationships in the Asteraceae tribe Inuleae (incl. Plucheeae) evidenced by DNA sequences of ndhF; with notes on the systematic positions of some aberrant genera", article a Organisms Diversity & Evolution Volume 5, Issue 2 (10 June 2005), p. 135-146
  • Rubina Abid, M. Qaiser Micromorphology of cypsela in the tribe Pluccheeae from Pakistan, Pakistal Jounal of Botanic 39-3 (2007), p. 671-677 PDF, article que parla exclusivament de Doellia bovei, però amb trets generalitzables al gènere.

Enllaços externs[modifica]