Dolores Cacuango

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDolores Cacuango

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 octubre 1881 Modifica el valor a Wikidata
Cayambe (Equador) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 abril 1973 Modifica el valor a Wikidata (91 anys)
Dades personals
Altres nomsmama Dulu Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista Modifica el valor a Wikidata
Partitpartit comunista Modifica el valor a Wikidata

Dolores Cacuango[1] (Pesillo, cantó de Cayambe, Equador, octubre de 1881-Cayambe, Equador, abril de 1971)[2] va ser una dirigent indígena que va dedicar la seva vida a defensar el dret a la terra i a la llengua quítxua. Actualment, la primera Escuela de Mujeres Líderes porta el nom de Dolores Cacuango, més coneguda com a "Mama Dulu".

El 1944, conjuntament amb Tránsito Amaguaña, va fundar la primera organització indígena de l'Equador: la Federación Ecuatoriana de Indios (FEI). Un any després, sense reconeixement oficial, va fundar la primera escola bilingüe (quítxua-espanyol). També va contribuir al fet que les escoles –tot i que seguien programes del ministeri– introduïssin elements de la cultura indígena. Per poder aconseguir això, va haver de lluitar molt, fins i tot contra la Junta Militar que, el 1963, va prohibir l'ensenyament del quítxua i va posar obstacles a l'accés a l'educació de la comunitat indígena. Tot i ser una gran lluitadora per l'accés a l'educació, mai no va anar a l'escola i va aprendre l'espanyol a Quito, mentre feia de treballadora domèstica.

Entre les seves anècdotes, es diu que va aprendre de memòria el Codi del Treball i que li va dir a un ministre del govern: "Vos, ministro, mientes, cambias contenidos del Código del Trabajo porque estás de parte de los patrones." Com a activista pels drets de la terra, va formar sindicats agrícoles a Pesillo i en comunitats properes. Tot i que va morir sense veure els fruits de la seva lluita per la llengua, el 1989 es va crear la Dirección de Educación Indígena Bilingüe Intercultural, i es valora el patrimoni del quítxua i la cultura indígena.

Llegat[modifica]

Dolores Cacuango ha estat votada en un procés participatiu realitzat al març del 2010 a Palafrugell de dones que mereixen un carrer.[3]

Referències[modifica]

  1. La informació està treta de l'Institut Català de les Dones http://www20.gencat.cat/docs/icdones/02%20Serveis/Arxiu%20docs/pub_calendari2011.pdf[Enllaç no actiu] amb autorització per usar-lo sota GFDL.
  2. Dolores Cacuango. Tributo a una líder indígena
  3. Puig, Evarist «Les dones esperantistas de la Vila». Revista de Palafrugell [Palafrugell], núm. 208, febrer 2011, pàg. 23.