Don Juan (Strauss)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalDon Juan
Forma musicalpoema simfònic Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatmi major Modifica el valor a Wikidata
CompositorRichard Strauss Modifica el valor a Wikidata
Creaciódècada del 1880 Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació11 novembre 1889 Modifica el valor a Wikidata
Gènerepoema simfònic Modifica el valor a Wikidata
Durada15 minuts Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena11 novembre 1889 Modifica el valor a Wikidata
EscenariNationaltheater Weimar
Musicbrainz: fd3e8e99-6170-3383-8aa7-f0cbf86e6dd2 IMSLP: Don_Juan,_Op.20_(Strauss,_Richard) Allmusic: mc0002369769 Modifica el valor a Wikidata

Don Juan és un poema simfònic compost per Richard Strauss entre 1888 i 1889.

Cronològicament es tracta d'una de les primeres obres simfòniques del compositor, que va inaugurar una sèrie de peces simfòniques programàtiques —entre les que cal esmentar Així parlà Zaratustra i Mort i transfiguració entre d'altres — que van ser compostes abans de les seues òperes més importants. L'obra va ser composta després de la seua primera trobada amb Pauline de Ahna, qui esdevindria la seua muller l'any 1894.

L'estrena va tenir lloc al Teatre de la Cort gran-ducal de Weimar l'11 de novembre de 1889 sota la direcció del compositor. Amb ella, Strauss, que acabava de complir els 25 anys, va obtenir un immediat gran èxit que el va fer mereixedor dels elogis del director d'orquestra Hans von Bülow i de Còsima Wagner.

Està basada en els versos de Nikolaus Lenau sobre Don Joan, cites dels quals figuren a la partitura; una obra literària va quedar inacabada a causa de la bogeria del poeta. Consisteix en una peça única i la seua execució té una durada aproximada de quinze minuts. La primera part, alegre, descriu el caràcter del protagonista. La part central inclou un diàleg entre l'oboè i el clarinet: una descripció d'una escena amorosa. Acaba amb un llarg crescendo interromput per un silenci que simbolitza la mort de Don Joan.

Orquestració[modifica]

Requereix el següent efectiu orquestral: 3 flautes (3a doblada a piccolo), 2 oboès, Corn anglès, 2 clarinets en la, 2 fagots, contrafagot, 4 trompes en mi, 3 trompetes en mi, 3 trombons, tuba, timbales, triangle, plats, glockenspiel, arpa i instruments de corda.