Dorothe Engelbretsdotter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDorothe Engelbretsdotter

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 gener 1634 Modifica el valor a Wikidata
Bergen Modifica el valor a Wikidata
Mort19 febrer 1716 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Bergen Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPoesia Modifica el valor a Wikidata
OcupacióEscriptor
GènereHimne cristià Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAmbrosius Hardenbeck (1652–) Modifica el valor a Wikidata
GermansAnanias Engelbrechtsøn Wrangel (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: c45a5b6c-0eab-458e-a7db-bd1d20b7e91d Modifica el valor a Wikidata

Dorothe Engelbretsdotter (16 de gener de 1634 - 19 de febrer de 1716) fou una escriptora de la literatura noruega. Va escriure principalment himnes i poemes. Ha estat caracteritzada com la primera autora de Noruega i la primera feminista abans que el feminisme esdevingués un concepte.[1]

Família[modifica]

Engelbretsdotter va néixer a Bergen. Era filla del rector i vicari, Engelbret Jørgenssøn i Anna Wrangel. El seu pare fou el cap de l'escola secundària i més tard deà de la catedral. El 1652 es va casar amb Ambrosius Hardenbeck, un famós teòleg, conegut pels seus sermons de funeral. Va tenir cinc fills i quatre filles.

Gravat de 1685 en què es veu Engelbretsdotter mentre treballa

Carrera[modifica]

El 1678 va aparèixer el seu primer volum, Själens aandelige Sangoffer publicat a Copenhaguen. Es tracta d'un llibre d'himnes i peces devocionals, que va tenir gran ressò públic. Aquests primers versos han estat considerats els millors de l'autora. Aquesta fama li va permetre viatjar a Dinamarca i fou rebuda a la cort. També va conèixer Thomas Hansen Kingo, el pare del poeta danès, que va dur a terme un concurs poètic improvisat de preguntes i respostes. També aquí va escriure Tåreoffer ('Sacrifici de llàgrimes'), dedicada a la reina Carlota Amàlia, l'esposa de Cristià V de Dinamarca.[2]

El 1683 va morir el seu marit, quan ja havia tingut nou fills, set dels quals havien mort i els altres dos vivien lluny de Bergen. Es va perdre la casa on havia viscut en l'incendi de 1702, com el 90% de la ciutat. Ho va expressar en el poema Afften Psalme. Va morir el 19 de febrer de 1716.

Referències[modifica]

  1. Akslen, Laila. «Dorothe Engelbretsdatter». A: Helle,Knut. Norsk biografisk leksikon (en norwegian). Oslo: Kunnskapsforlaget [Consulta: 2 març 2011]. 
  2. «Dorothe Engelbretsdotter: "Aftensang" (1678) (Barokken 1600-tallet)». Arxivat de l'original el 2011-07-24. [Consulta: 18 desembre 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dorothe Engelbretsdotter