Dragon's Lair

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dragon's Lair
Desenvolupador: Advanced Microcomputer Systems
Publicador: Cinematronics, Taito
Darrera versió: 19 juny 1983
Gèneres: Pel·lícula interactiva
Modes: Fins a 2 jugadors (per torns)
Plataformes: Arcade

Dragon Lair és un joc de vídeo disc làser publicat per Cinematronics el 1983. Es va presentar animació creat per ex-Walt Disney Pictures animador Don Bluth.

La majoria d'altres jocs de l'època representava el caràcter de sprites, que va consistir en una sèrie de píxels mostrats a la successió. No obstant això, a causa de limitacions de maquinari de l'època, els artistes es limitaven en gran mesura en els detalls que podrien aconseguir mitjançant la mateixa tècnica, la resolució, imatges per segon, i el nombre de fotogrames es van veure limitats severament. 'Dragon Lair superar aquestes limitacions aprofitant el potencial d'emmagatzematge majoria dels laserdisc, però imposa altres limitacions en el joc real.

L'èxit del joc va provocar nombrosos ports d'origen, seqüeles i jocs relacionats. Al segle 21 que ha estat empaquetat en una varietat de formats (per exemple, per al iPhone) com un joc "retro" o històric.

Actualment és un dels tres jocs de vídeo (juntament ambPongiPac-Man ) en exhibició permanent en la Smithsonian Institution a Washington, DC[1]

Història[modifica | modifica el codi]

Dragon Lair característiques de l'heroi, Dirk l'Ardit, tractant de rescatar la princesa Daphne de la maldat drac Singer, que ha bloquejat la princesa Daphne de la manca assistent Mordroc del castell. La pantalla mostra escenes animades, i el jugador executa una acció mitjançant la selecció d'una direcció o prémer el botó de l'espasa amb la sincronització correcta, el que requereix el jugador per memoritzar cada escenari per tal d'aclarir cadascun dels esdeveniments Quick Time. La comèdia en diferents aspectes del joc deriva no només de les criatures estranyes i escenes humorístiques que busquen la mort, sinó també el fet que mentre que Dirk era un cavaller expert, ell era una mica maldestre en els seus esforços, a més de ser un heroi al seu pesar, amb tendència a cridar i reaccionar amb horror als diversos perills que es troba.

El atraure a manera de del joc mostra diverses vinyetes curtes de joc acompanyat de la següent narració:

"La Cova del Drac: L'aventura de fantasia en el qual es converteix en un valent Caballero, en una recerca per rescatar la princesa just de les urpes d'un drac del mal control de les accions d'un aventurer atrevit, de trobar el seu camí a través. el castell d'un mag fosc, que l'ha encantat amb els monstres traïdors i els obstacles. En les misterioses cavernes sota el castell, l'odissea continua contra les forces impressionants que s'oposen als seus esforços per arribar al cau del Drac. Endavant, aventurer. La seva recerca d'espera ! "

Joc[modifica | modifica el codi]

En lloc de controlar les accions del personatge directament, els jugadors controlen als seus reflexos, amb diferents video moviment complet (FMV) dels segments de joc per les respostes correctes o incorrectes. Dragon Lair va ser un dels jocs arcade dels costos dòlars EUA 0,50 (o dos "crèdits") per a un sol joc, el doble que els jocs tradicionals de costos fins a aquest moment.

Desenvolupament[modifica | modifica el codi]

Dragon Lair va començar com un concepte per Rick Dyer, president de Sistemes Informàtics Avançats (que més tard es va convertir en R + D + Vídeo Systems). Un equip de dissenyadors de jocs crear els personatges i llocs, llavors els moviments de la coreografia de Dirk com es va trobar amb els monstres i els obstacles al castell. El departament d'art al AMS de crear guió s per a cada episodi com una guia per a l'animació final.

Dyer va ser inspirat pel joc de text Aventura Colossal Cave. Aquest joc va donar origen a una invenció que va cridar "La Màquina de la fantasia." Aquest dispositiu va ser a través de moltes encarnacions d'un ordinador rudimentària amb cinta de paper (amb il·lustracions i text) en un sistema que manipula un videodisc que conté la majoria d'imatges fixes i la narració. El partit que va jugar va ser un aventura gràfica llamado Los secrets dels Lost Woods.[2] Els intents de mercat, La màquina de la fantasia havia fallat en diverses ocasions. Pel que sembla, una empresa Ideal Toy representant va sortir enmig d'una presentació. Inspiració Dyer suposadament es va produir durant la seva visió de The Secret of NIMH, pel qual es va adonar que necessitava l'animació de qualitat i una escriptura de l'acció de proporcionar diversió al seu joc. L'elegit per prendre un reservat, però fins al moment la ubicació guió de Los secrets de Lost Woods, coneguda como La Cau del Drac.

El joc va ser animat pel veterà de Disney animator Don Bluth i el seu estudi. El desenvolupament es va fer amb un pressupost limitat, el cost EUA $ 1 milió i va prendre set mesos. Atès que l'estudi no podia permetre el luxe de contractar a qualsevol models, els animadors utilitzen les fotos de revistes Playboy. A la recerca d'inspiració per al personatge de la princesa Daphne[3] Els animadors també s'utilitzen les seves pròpies veus per als personatges en lloc de la contractació d'actors de veu per tal de mantenir els costos baixos, encara que sí compten amb un actor professional de la veu: Michael Rye com el narrador de la seqüència d'atreure (que també és el narrador de Space AceiDragon Lair II ). La veu de la princesa Daphne va ser interpretat per Vera Lanpher,[4] que era cap de la Neteja Departament en el moment < ref> Darrere de les escenes de DonBluth.com </ref>

Veu Dirk l'Ardit pertany a l'editora Dan Molina, que més tard va passar a realitzar els efectes de so bombolles d'un altre personatge animat, peix fora de l'aigua, entre 2005 i el Disney la pel·lícula , Chicken Little, que també va editar. Crida o fa sorolls Dirk altres en nombroses ocasions, però parla amb paraules només dues vegades. En primer lloc, murmura "Uh, oh" quan la plataforma comença a retrocedir durant la seqüència de foc oscil·lant, llavors exclama: "Wow!" Al entrarDragónde Lair i posar els ulls en la princesa Daphne adormit.

La música i efectes de molts de so i es va anotar a terme per Chris Stone en Sistemes de EFX a Burbank. Bryan Rusenko i Berkovitz Glen van ser els enginyers d'enregistrament. El segon 43 "Atraure Loop" va ser gravat en una sessió d'una hora els 18 anys. Instruments del moment, tots els teclats, van ser els E-mu emulador i Memòria MOOG.

Detalls tècnics[modifica | modifica el codi]

Els jugadors laserdisc original, s'inclou amb el joc ( Pioneer LD-V1000 o PR-7820) sovint no. Tot i que els jugadors eren de bona qualitat, el joc imposades cep inusual: els jugadors Laserdisc van ser dissenyats principalment per a la reproducció de pel·lícules, en què el conjunt làser es mouria gradualment a través del disc, ja que les dades es llegeixen de manera lineal. No obstant això Cau del Dragón requiere la recerca de diferents seqüències d'animació en el disc cada pocs segons, de fet, menys d'un segon, en alguns casos-segons el dictat pel joc. La gran quantitat de buscar, juntament amb el temps es requereix que la unitat funcioni, pot deixar-vos una falla del reproductor de discs làser després d'un temps relativament curt. Això es va veure agreujat per la popularitat del joc. Com a resultat, el reproductor de discos làser sovint havien de ser reparats o substituïts.

La vida de làser de gas que el primer jugador va ser al voltant de 650 hores, encara que els models posteriors tenien làsers d'estat sòlid amb una vida estimada de 50.000 hores, el motor de gir normalment no molt abans. És rar trobar el cau d'un dragóndejuego intacte, amb el jugador, i kits de conversió s'han desenvolupat perquè les unitats es poden utilitzar els jugadors més modern.

L'original joc de EUA 1983 utilitza un sol costat NTSC reproductor de discos làser fabricat per Pioneer, a l'altre costat del disc de metall va ser recolzat per evitar que es doble. Les versions europees del joc van ser fabricats per Atari sota llicència i utilitzar un sol costat PAL discos fabricats per Philips (no de metall recolzat).

El Europa una versió arcade deLairDragón tenia llicència per Atari Irlanda (igual queSpace Acemás endavant). El disseny de la cabina és, per tant, diferent de la versió Cinematronics. Les principals diferències van ser que el LED del panell de puntuació digital va ser substituït per una pantalla de puntuació en el qual apareixen després de cada nivell. La marca Atari es va presentar en diversos llocs en l'equip (carpa, les ranures de monedes, el tauler de control i l'àrea de reixeta de l'altaveu), i les màquines apareix el con LED botó de jugador inicial utilitzat àmpliament en les màquines d'Atari. Tot i llicències per a aquesta regió era exclusiu d'Atari, una sèrie de Cinematronics màquines també estaven disponibles dels proveïdors en la seva majoria a través d'una de les importacions Gray.

Recepció[modifica | modifica el codi]

La Cova del Drac, representat inicialment grans esperances per a la indústria de jocs electrònics llavors la flacciditat, al capdavant de la nova onada d'immersió en els videojocs de discos làser. Una cita deNewsweekcapta el nivell d'entusiasme mostrat durant el joc: "La Cova del Drac és l'estiu més calent de nova joguina: el joc d'arcade per primera vegada als 'Estats Units amb una imatge amb qualitat de pel·lícula per anar juntament amb l'acció ... El joc ha estat devorant les monedes dels nens a tota velocitat des de la seva aparició a principis de juliol. Va dir Robert Romà, 10 anys, que va esperar tot el dia a l'aglomeració al Parc del Castell sense arribar a jugar ", és. el joc més impressionant que he vist en la meva vida "[5] operadors d'Arcade en el seu comunicat va informar llargues files, tot i que el joc va ser el videojoc arcade que costen 50 centaus[6] Els operadors també estaven preocupats però, que els jugadors descobrir la Cau del Drac de joc únic del joc predefinits, el que porta a "aconseguir la caiguda d'ella i deixar de jugar-lo".[7] El juliol de 1983, 1.000 màquines havien estat distribuïts, i ja hi havia un retard de prop de 7500.[7] A finals de 1983Jocs Electrònics i de la diversiónelectrónicoseNotaDragon Lair com el número u del joc d'arcade de vídeo als EUA,[8] mentre que la indústria de la galeria li va donar el reconeixement per ajudar a la tornada del seu accident de Nord d'Amèrica del joc de vídeo de 1983. Dragon Lair va rebre el reconeixement com el joc més influent de 1983, fins al punt que els gràfics regulars equip semblava "bastant elementals en comparació amb la més alta qualitat d'animació". El febrer de 1984, es va informar que s'han recaptat més de $ 32 milions per Cinematronics. Un dels elements del joc que va ser rebut negativament va ser l'apagada en el temps entre la càrrega de les escenes, que Dyer va prometre que seria eliminat pel futur, Space Ace i planificat La Cova del Dragónsecuela.[9] A mitjans de 1984, però, després de Aceespacioy altres jocs similars van ser posats en llibertat al poc èxit, la confiança en la posiciónLairDragón al la indústria havia canviat i que estava sent citat com un fracàs a causa del seu alt cost per a un joc que es "perd popularitat". En 2001, GameSpy ' el lloc del Drac Lair com el # 7 en la llista de "millors jocs Arcade 50 de tots els temps"[10]

Dirk va ser rebut pels crítics com un personatge, que se sentia "a diferència d'altres herois de videojocs, la personalitat de Dirk té un costat còmic, humans a ella".[7] Princesa Daphne va rebre recepció mixta. Sovint citada com un dels personatges més atractius de la història del videojoc,[11][12][13][14] a més de ser una de les claus en el vídeo jocs,[15] també va rebre reaccions mixtes per la seva veu i el seu aspecte ditsy semidespullats[16][17][18][19][20] Bluth descrit Daphne en afirmar que "ascensor de Daphne no anar tot el camí fins al pis superior, però ella tenia un propòsit", un fet criticat pels crítics del joc que es percep a ser violents i sexistes.<ref="st credibilitat" /> El 2009, es va classificar 93 Singer en IGN "Top 100 Vilans Videojocs"[21]

Llegat[modifica | modifica el codi]

L'original de la màquina'Fantasía va ser alliberat més tard com una consola de videojocs prototip conegut com a Halcyon.

Diverses adaptacions de l'ordinador en casaLairDragón van ser posats en llibertat durant els anys 1980 i 1990, però a causa de (en el moment) el consum de memòria d'alta a causa de l'animació detallada dels jocs, no totes les escenes del joc original van ser inclosos. Els revisors de les versions d'ordinador personal van ser molt diferents en la seva valoració del joc, amb un Amiga revista adjudicació del 92% a causa de l'audiovisual sense precedents de qualitat,[22] mentre que una altra revista dóna la mateixa versió una puntuació de només el 32% a causa de la "fusta" de joc[23] Aquest va portar a Escapar des del Castell de Singer, una pseudo-seqüela on Daphne és segrestada en el moment de la victòria de Dirk per un cambiaformas, el que el va obligar a aventurar encara més al castell per salvar-la de nou. El joc es compon d'escenes no utilitzades de la versió laserdisc, encara que algunes parts (com el rei llangardaix i els homes de fang) es van escurçar. Les versions de 8 bits van ser creats per Programari Projectes, mentre que Readysoft manegen les versions de 16 bits. Aquests utilitzen la compressió de vídeo i les noves tècniques d'emmagatzematge, sinó que va venir en múltiples discos de 3.5 "floppy.

El joc també va conduir a la creació d'una televisió de curta durada sèrie animada, Dragon Lairde Ruby-Spears Productions, en la qual el originalment sense nom se li va donar el drac Singer nom, i la princesa Daphne (interpretat per Ellen Gerstell)[24] ja portava un llarg vestit de color rosa. Tretze episodis de mitja hora es van produir i es va ventilar en la ABC de la xarxa del 8 de setembre de 1984, al 27 d'abril de 1985. Es va emetre per última vegada en EUA Dibuixos Express entre els 80 i principis dels 90, amb un límit comercial que mostra l'interior del tren Dirk entretenir els nens amb trucs de màgia, mentre que el drac Singer va córrer per l'esquena, mentre que Dirk va treure l'espasa i la va perseguir Singer. L'espectacle s'ha executat en general de la planta, però es va vanagloriar una característica inusual: per mantenir l'espectacle en l'esperit del joc, abans de cada tall comercial d'un narrador es pregunta quin és l'espectador de fer per resoldre el problema que enfronta Dirk. Després de la pausa comercial, els resultats de les diferents opcions es mostren abans de Dirk actes en la idea correcta (amb l'excepció ocasional) per salvar el dia.

El joc inspirat en una seqüela (sense tenir en compte el escapedeCastillo Singer com un), Dragon Lair II: Time Warp , creat poc després de l'original, però va ser alliberat el 1991.

També va conduir a la creació de 1984 deSpace Ace, altre joc animat per Don Bluth i el seu equip. Space Ace, era també un kit d'actualització de ROM i disc del cau del dragón'de els gabinets, amb superposició de nou tauler de control, l'art i el costat de capçalera.

Dragon Lair III: La maledicció deMordread es va fer per Amiga i DOS en 1993, barrejant material d'arxiu original amb escenes de deformacióntiempoque no es van incloure en la versió PC original, a causa de limitacions de memòria. El joc també inclou una nova producció "El Pirata Barbanegra" etapa que inicialment estava destinat a estar en el joc d'arcade, però mai va ser acabat.[25]

A finals de 2002, per commemorar el 20 aniversari de l'alliberament d'arcade original de la reeixida, Digital Leisure Inc va publicar una edició especial DVD quadre de conjunt dels tres clàssics d'arcade que va definir làser jocs d'arcade del disc: La Cova del Drac, Space AceyDragon Lair II: Time Warp. Totes les escenes dels comunicats d'arcade original van ser inclosos i, opcionalment, el jugador pot seleccionar noves escenes que van ser animats en 1983, però no inclosos en cap anteriorLa Cova del Dragónliberación. Els jocs s'han actualitzat també per incloure un vídeo de més qualitat, ordre de les escenes autèntiques i una selecció nova dificultat perquè sigui més difícil per als profesionalesDragónLair. Oci Digital treballat amb un desenvolupador de jocs de petites empreses independents, Derek Sweet, per alliberar CD-ROM 4-Disc Box Set per PC basats en Windows.

3D Dragon Lair: Tornar al cau , va ser desenvolupat el 2002, com una 3D la interpretació del joc de Microsoft Windows, Xbox, Nintendo GameCube i PS2.

Una minisèrie de còmics basats en el joc, però incorporant elements de la sèrie de dibuixos animats, així, com el cavall de Dirk Bertram, va ser llançat el 2003 per l'editorial CrossGen, coincidint amb una mini sèrie basada enSpace Ace. Arcana Studio es publica tota la sèrie de còmics el 2006, ja que hi havia tres qüestions que mai van ser publicats abans.

El 2005, l'oci digital ha creat un nuevoDragon Lair III, que utilitza imatges en 3D deLair 3DDragón, però controlada a través d'un sistema com els jocs d'arcade original.

A finals de 2006, Oci Digital va llançar "Dragon Lair HD", que compta amb un totalment nou d'alta definició de la transferència dels negatius originals (en lloc de només el proveïment dels laserdisc). La banda de so mico original ha estat remasteritzada en Dolby Digital so 5.1 (en els ordinadors que pot donar-li suport).

D'acord amb Don Bluth i Gary Goldman unLa Cova del Dragónpelícula ha estat el guió i està llest per entrar en producció una vegada que el finançament del projecte està al seu lloc. La pel·lícula serà en l'estil clàssic, animació tradicional en 2D. En l'actualitat, però, el projecte es troba en desenvolupament infern.

El 9 d'abril de 2007, un Blu-Ray versió deLairDragón va ser posat en llibertat. Aquest utilitza la mateixa transferència en alta definició i la versió per a PC abans esmentats, però va passar per un procés de sis mesos per netejar i refer la imatge. La Cova del Drac Blu-Ray és el primer títol per aprofitar al màxim la tecnologia BD-J[26]

Plataforma ports[modifica | modifica el codi]

'Dragon Lair va portar a la creació de nombroses videojoc ports per a sistemes domèstics. Atès que algunes seqüències originals no encaixen en els ports per a aquests sistemes, que es rellançat només en una seqüela virtual anomenatEscape des del Castell de Singer. Una interpretació d'arcade no lineal de la Cau del Drac i Escape from Singer castell amb elements de la plataforma i de trencaclosques va ser feta per Programari Projectes de 8 bits màquines el 1986.

La seqüència amb el pont llevadís i peduncles vist en la manera d'atraure va ser eliminat de la versió arcade original del joc, però encara roman en el laserdisc, llegible en fets per fans, les modificacions del programa, o en la versió del joc llançat en Europa, així com les versions de la Sega CD, PC, DVD, i HD.

A plataformes adaptació del joc es va fer també per al Nintendo Entertainment System i Super NES anomenatDragon Lair.

El Game Boy versió (amb el títuloLa Cova del Drac: La Llegenda), en particular, no té gairebé res a veure amb el joc de codi, a part de Dirk com a protagonista, Mordroc com el vilà, i l'estalvi de la princesa Daphne és l'objectiu. De fet, el joc és un port d'un nen de cinc anys d'edat, ZX Spectrum joc, Roller Coaster, el resultat és un joc de plataformes on Dirk ha per negociar una sèrie d'atraccions de fira escassament dissimulada. La tarda Game Boy Color versió, però, és una versió relativament fidel del joc original.

'El Cau del Drac Deluxe Pack va ser llançat per ordinador personal s que conté tots els FMV per als tres jocs. Tot i que conté tots els video, incloent algunes escenes de la Amèrica del Nord n la versió del joc, el joc va ser reportat com mediocre.

ReadySoft liberadosDragon Lair de la Apple Macintosh en el CD-ROM el 1994. A Sega CD versió també va ser llançat.

Daphne, un emulador per a jocs basats en disc làser, capaç d'emular la versió original de 1983. DAPHNE requereix els arxius de ROM i el laserdisc original per funcionar. Per altra banda, un MPEG-2 vídeo i Ogg Vorbis stream d'àudio pot ser substituït pel laserdisc. Aquests corrents poden ser generats des del laserdisc original o DVD a partir del 2002 Oci Digital.

El juliol de 2010 iOS versió és llançada per Electronic Arts a l'App Store d'Apple. Els gràfics del joc han estat netejats per la pantalla de l'iPhone.[27]

Year ## Platform Media Developer Publisher Other notes
1983 01 Arcade game LaserDisc StarcomPlantilla:Disambiguation needed Cinematronics Original Release
1984 02 Coleco Adam Cartridge Coleco
03 Coleco Adam Floppy Coleco
1986 04 Amstrad CPC Cartridge Software Projects
05 Amstrad CPC Floppy Software Projects
06 ZX Spectrum Cassette Software Projects
07 Commodore 64 Cassette Software Projects
1987 08 ZX Spectrum Cartridge Software Projects Budget Release
09 Amstrad CPC Cassette Software Projects Released name: Escape From Singe's Castle
10 Amstrad CPC Floppy Software Projects Released name: Escape From Singe's Castle
11 ZX Spectrum Cassette Software Projects Released name: Escape From Singe's Castle
12 Commodore 64 Cassette Software Projects Released name: Escape From Singe's Castle
13 Commodore 64 Floppy Amazing Software Republished version includes both cassette versions on a single 'flippy'
1989 14 Commodore Amiga Floppy Readysoft
15 Commodore Amiga Floppy Readysoft Released name: Escape From Singe's Castle
16 Atari ST Floppy Readysoft
17 Personal Computer Floppy Sullivan Bluth / Merit Software Released on: 5.25" Floppy
18 Personal Computer Floppy Sullivan Bluth / Merit Software Released on: 3.5" Floppy
1990 19 Nintendo Entertainment System Cartridge Elite Systems
20 Game Boy Cartridge Elite Systems
21 Macintosh Plus / SE Floppy Readysoft
22 Atari ST Cartridge Readysoft
1991 23 Personal computer Floppy Readysoft
24 Personal computer Floppy Readysoft Released name: Escape From Singe's Castle (includes some non original arcade levels)
25 Personal computer Floppy Readysoft Released name: Escape From Singe's Castle
26 Apple Macintosh Floppy Readysoft Released name: Escape From Singe's Castle (this version includes few levels from the original arcade game Dragon's Lair II : Timewarp)
1992 27 Super Nintendo Entertainment System Cartridge Data East
1993 28 Sega CD CD-ROM Readysoft
29 Personal computer CD-ROM Readysoft
30 3DO CD-ROM Readysoft
31 Sega Mega-CD CD-ROM Readysoft
1994 32 Apple Macintosh CD-ROM Readysoft
33 CD-I CD-ROM Readysoft
1995 34 Atari Jaguar CD-ROM Readysoft
1997 35 Windows 95 CD-ROM Digital Leisure Release name: Deluxe Pack (also contained Space Ace and Dragon's Lair II)
36 Personal Computer DVD-ROM Digital Leisure
1998 37 Home DVD players DVD Digital Leisure
38 Windows 98 DVD-ROM Digital Leisure
2000 39 Game Boy Color Cartridge Capcom
40 PlayStation 2 DVD Digital Leisure
2001 41 Windows XP CD-ROM Digital Leisure Arcade Authentic
42 Xbox DVD Digital Leisure
2002 43 Home DVD players DVD Digital Leisure Release name: 20th Anniversary Pack
44 Apple Macintosh DVD-ROM Digital Leisure
45 GameCube CUBE-DVD DragonStone Capcom Remake name: Dragons Lair 3D
46 Xbox Xbox-DVD DragonStone UbiSoft Remake name: Dragons Lair 3D
47 Personal Computer CD-ROM DragonStone UbiSoft Remake name: Dragons Lair 3D
2003 48 Windows XP CD-ROM Digital Leisure Release Name: 20th Anniversary Pack
2004 49 PlayStation 2 PS2-DVD DragonStone THQ Release name: Dragon’s Lair 3D - Special Edition
50 GameCube CUBE-DVD DragonStone THQ Release name: Dragon's Lair 3D - Special Edition
2005 51 Mobile Phone Download Disney Mobile
2006 52 Windows XP DVD-ROM Digital Leisure High Definition WMV
2007 53 Home Blu-ray players BD-R Infinite HD Digital Leisure
54 PlayStation 3 BD-R Infinite HD Digital Leisure
55 Home HD DVD players HD DVD Infinite HD Digital Leisure
56 Xbox 360 HD DVD Digital Leisure
57 Personal Computer DVD Digital Leisure 20th Anniversary Pack released on 1 DVD instead of 4 disks
2009 58 iPhone Downloadable Digital Leisure Electronic Arts
59 Nintendo DSi (DSiWare) Downloadable Digital Leisure Digital Leisure
2010 60 Wii Nintendo optical disc Digital Leisure Destineer Release name: Dragon's Lair Trilogy (includes Dragon's Lair, Dragon's Lair II: Time Warp, and Space Ace
61 iPad Downloadable Digital Leisure Dragon's Lair LLC
62 Nintendo DS DS Game Card Digital Leisure Destineer
63 PlayStation 3 (PlayStation Network) Downloadable Digital Leisure Digital Leisure
2011 64 PSP Downloadable Digital Leisure Digital Leisure
65 Android Downloadable Digital Leisure Digital Leisure
66 Nintendo 3DS Downloadable Digital Leisure Digital Leisure
Future Releases 67 Xbox 360 Downloadable Digital Leisure

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «Pacman Història de la Informàtica: Videojocs - Edat d'Or». [Consulta: 14 agost 2011].
 2. [Entrevista http://www.awn.com/mag/issue1.1/articles/dyer.html amb Rick Dyer] de Animation World Network
 3. [http : / / hollywood-animated-films.suite101.com/article.cfm/dragons_lair_movie "Dragon Lair la pel·lícula?"] de Suite101.com
 4. Vera Lanpher a Internet Movie Database (anglès).
 5. Falta indicar la publicació, 8 agost 1983.
 6. instal·lacions d'entreteniment local planeja quedar Cova del Drac, 18 agost 1983. 
 7. 7,0 7,1 7,2 Plantilla:Cite notícies
 8. Clark, Doug. «As matador de dracs poden fer una matança com vídeo-consells escriptor». , 15 gener 1984.
 9. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs amb l'etiqueta milwjournale2
 10. [http : / / Dalt uk.gamespy.com/articles/115/1151159p23.html GameSpy Arcade 50 Jocs de tots els temps]
 11. Error en el títol o la url.«». Gamedaily.com. [Consulta: 08/14/2011].
 12. «Joystiq». Gamedaily.com. [Consulta: 2011.08.14].
 13. Error en el títol o la url.«». Gamedaily.com. [Consulta: 08/14/2011].
 14. per Locke 8 maig 2010 Seguiu. «Princesa Daphne - noies més calents de Jocs». UGO.com. [Consulta: 08/14/2011].
 15. «GameSpy: 3D Dragon Lair: Tornar al cau - Pàgina 1». Xbox.gamespy.com.
 16. « Falta indicar el text de la citació. »
 17. «gamesradar.com/f/the-top-7-lazy-character-clichs/a-2008072111311385086/p-7 Els 7 millors ... Clixés mandrós Personatges». GamesRadar. [Consulta: 08/14/2011].
 18. «/ r13074.htm 3D Dragon Lair: Tornar al cau - GC - Revisió». Pc.gamezone.com. [Consulta: 08/14/2011].
 19. «puntuació; 0 3D Dragon Lair: Retorn a la Revisió de Lair, Dragon Lair 3D: Torna a la PC Lair Revisió». GameSpot.com. [Consulta: 08/14/2011].
 20. Kristan Reed. «Lair 3D Dragon: Revisió Edició Especial - - Pàgina 1». Eurogamer.net. [Consulta: 2011.08.14].
 21. [Singer http://uk.ign.com/videogame-villains/93.html. és el número 93 - IGN]
 22. «revisió del Drac Cau del ST Format Amiga 9 (març 1989) - Amiga Revister». Amr.abime.net. [Consulta: 14 agost 2011].
 23. Error en el títol o la url.«». Amr.abime.net. [Consulta: 08/14/2011].
 24. # elenco'Dragon Lair, Full repartiment de Internet Movie Database
 25. « Falta indicar el text de la citació. »
 26. Nelson, Carl. «/ Dragon's Lair - El primer Blu-Ray». Hardcoreware.net, 4 abril 2007. [Consulta: 14 agost 2011].
 27. Mt = 8 versió App Store