Dryocampa rubicunda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDryocampa rubicunda Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Envergadura43 mm Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaSaturniidae
GènereDryocampa
EspècieDryocampa rubicunda Modifica el valor a Wikidata
(Fabricius, 1793)

La papallona rosada de l'arce (Dryocampa rubicunda) és una espècie de lepidòpter ditrisi de la família Saturniidae. És una papallona nocturna pròpia de Nord Amèrica.

Característiques[modifica]

Els mascles tenen una amplitud d'ales de 32-44 mm; les femelles de 40-50 mm. Tenen abans i potes que van de vermell a rosat, el cos groc així com la part posterior de les ales i la part anterior de les ales és rosat amb una banda triangular al mitjà. Els mascles tenen antenes més tupidas que les femelles.

Cicle vital[modifica]

Aquesta espècie s'alimenta de l'arce. Particularment de l'arce vermell, l'arce plateat i l'arce de sucre.

Les femelles dipositen ous de color groc suau en grups de 20 a 30 en la part interior de les fulles de l'arce. Després de 2 setmanes es converteixen en erugues i porten una vida gregària. Conserven aquest conducta fins a la tercera muda. Després, per les dues últimes es tornen solitàries. Les larves madures són de color verd clar amb línies laterals negres, caps vermells i dos filaments darrere del cap. Aconsegueix una longitud de 55mm. Quan es troben llestes, van a la part baixa de l'arbre i es converteixen en pupes en càmeres sota la terra. Les pupes són fosques, llargues i tenen petites espines amb la punta amb divideixi en dues. Quan l'imago es desclou, té ales petites que han de ser expandides perquè l'insecte pugui volar. En l'estat adult són generalment nocturnes. Prefereixen volar durant el primer terç de la nit (Fullard & Napoleone 2001). Les femelles emeten feromones en la nit que atreuen als mascles que tenen antenes més tupides per poder sentir l'aroma de les femelles.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dryocampa rubicunda