Ducat de Brabant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mapa del ducat de Brabant
i les fronteres belgoneerlandeses actuals

El ducat de Brabant era un feu del Sacre Imperi Romanogermànic, situat entre el principat de Lieja, el comtat de Namur, el comtat de Flandes i el comtat d'Hainaut. Les ciutats principals en són Brussel·les, Anvers, Malines, Lovaina, 's Hertogenbosch i Breda.

Història[modifica]

Escut dels ducs de Brabant

L'any 1085 (o 1086) el feu imperial del Brabant (aleshores un comtat) va passar al comte Enric III de Lovaina. Frederic I del Sacre Imperi romanogermànic, dit Barba-roja, va crear el títol hereditari de duc de Brabant el 1183. Barba-roja va atorgar-lo per primera vegada a Enric I de Brabant. Era un territori petit entre els rius Zenne i Dender, que els ducs van eixamplar progressivament. Godofreu I de Lovaina, duc de Brabant, va afegir-hi el marquesat d'Antwerpen, el 1106. Des d'aleshores, el marquesat va esdevenir una unió personal del duc de Brabant. El 1200, Breda (Països Baixos) es va integrar al marquesat i, doncs, al ducat.

El ducat de Brabant adquirí el País de Dalhem el 1244. Després de la seva victòria en la Batalla de Woeringen el 1288, s'hi afegí el ducat de Limburg i la senyoria d'Hertogenrade i, finalment, el País de Valkenburg el 1347, propietats «enllà del Mosa» vist des de la capital del ducat. El 1354, el duc Joan III de Brabant va atorgar una carta de llibertats als ciutadans del seu feu. El 1430, el duc Felip III de Borgonya va heredar els ducats de Limburg; els Països enllà del Mosa i el Brabant. Des d'aleshores, el ducat va fer part de la unió personal de les Disset Províncies.

Després del 1549, serà un dels Països Baixos espanyols i, des del, 1713 austríacs. La República de les Set Províncies Unides en va ocupar la part septentrional, que va esdevenir una terra de la Generalitat (que des del 1815 esdevindrà la província del Brabant del Nord. El 1795, França va annexionar el ducat que esdevindrà el departament del Dijle i el departament dels dos Nethes.

Després del Congrés de Viena i el tractat de París (1815), el ducat es va integrar al Regne Unit dels Països Baixos.

El 1830, la part meridional va passar a Bèlgica.

Llista de ducs[modifica]

Dinastia dels Idulfings, comtes de Lovaina i després ducs de Brabant[modifica]

Dinastia borgonyona[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ducat de Brabant