Ducat de Primo de Rivera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de títol nobiliariDucat de Primo de Rivera
Tipustítol nobiliari Modifica el valor a Wikidata
Primer titularJosé Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia
ReiFrancisco Franco
Data18 de juliol de 1948
Actual titularVacant
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

El ducat de Primo de Rivera és el títol nobiliari espanyol que Francisco Franco va concedir pòstumament, amb Grandesa d'Espanya per decret del 18 de juliol de 1948, al fundador de Falange Espanyola José Antonio Primo de Rivera, III marquès d'Estella i Gran d'Espanya.

Ducs de Primo de Rivera[modifica]

Titular Període
Creació per Francisco Franco
I José Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia 1948
II Miguel Primo de Rivera y Sáenz de Heredia 1948-1964
III Miguel Primo de Rivera y Urquijo 1965-2018
IV Fernando Primo de Rivera y Oriol 2019-2022

Història dels ducs de Primo de Rivera[modifica]

José Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia (1903-1936), I duc de Primo de Rivera (concedit a títol pòstum) i III marquès d'Estella, fou solter i sense descendents. El va succeir el seu germà Miguel Primo de Rivera y Sáenz de Heredia (1904-1964), II duc de Primo de Rivera i IV marquès d'Estella, que es va casar amb Margarita Larios y Fernández de Villavicencio sense tenir descendents. El va succeir el fill del seu germà Fernando Primo de Rivera i Sáenz de Heredia, que s'havia casat amb María del Rosari de Urquijo y Federico (i, per tant, el seu nebot), Miguel Primo de Rivera y Urquijo (1934), III duc de Primo de Rivera i V marquès d'Estella. Aquest es va casar amb María de Oriol y Díaz de Bustamante i amb Reyes Martínez Bordiú.

Armories[modifica]

Escut semitruncat i partit: al 1r, d'or, un lleó de gules; al 2n, d'or, una àguila de sable; i al 3r, d'argent, quatre faixes ondades d'atzur. Ressaltant sobre el tot, un escussó de sable amb tres estels d'or en faixa sobremuntats de cinc sagetes travessades per un jou de gules.[1]

Referències[modifica]

  1. «Elenco de grandezas y títulos nobiliarios españoles», Instituto Salazar y Castro, revista Hidalguía, Madrid, 1989 (en castellà).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]