Ducat de Veragua

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Ducat de Veragua és un títol nobiliari hereditari concedit al regne de Castella, el 1537, a Luis Colón i Álvarez de Toledo, nét del descobridor d'Amèrica.


Aquest Ducat fou creat el 1537 per Carles I d'Aragó i Castella essent concedit al Luis Colón i Toledo, nét primogènit de Cristòfor Colom, junt amb el títol de Marqués de Jamaica a canvi de la renúncia als títols de virrei de les terres descobertes del Mar Oceà, i a una renda del 10% dels guanys dels territoris descoberts.

El territori del ducat constava d'un quadrat perfecte, de vint-i-cinc llegues de costat comptades cap l'oest de la desembocadura del riu Betlem en el mar Carib, en territori de l'actual República de Panamà. Segons aquestes mides el territori del Ducat arribava fins a les costes del Pacífic.

Luis Colom i Toledo organitzà diverses expedicions per tal de fer efectiva la seva autoritat en el territori, però totes fracassaren degut a la resistència dels indígenes i dificultats topogràfiques i climàtiques. En una d'aquestes expedicions Francisco Colón, germà de Luis, morí a mans dels indígenes.

EL 1556, Luis retornà el senyoriu del territori a la Corona a canvi d'una renda anual de 17.000 ducats, que es pagà als seus hereus fins a l'any 1898, i la conservació del Títol Ducal.

Cristóbal Colón de Carvajal y Gorosábel és l'actual Duc de Veragua.