Duralumini

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Peça de duralumini del dirigible Zeppelin "Hindenburg" (DLZ129)

Els duraluminis són un conjunt d'aliatges d'alumini, coure (0,45%-1,5%) i magnesi (0,45%-1,5%) així com manganès (0,6%-0,8%) i silici (0,5%-0,8%) com a elements secundaris. Formen part de la família dels aliatges d'alumini-coure (2000).

Presenta'n una elevada resistència mecànica a temperatura ambient, però, la seva resistència a la corrosió, soldabilitat i aptitud per l'anoditzat són baixes. S'utilitzen a la indústria aeronàutica i la de l'automòbil. Té un límit elàstic d'uns 450 MPa, valor que varia segons la composició i el tremp.[1]

Aplicacions[modifica]

Llista d'aplicacions típiques dels aliatges Al-Cu:[1]

  • 2011: fils, rodets i barres per parts de les màquines de cosir. Aplicacions on es necessita un bon mecanitzat i resistència.
  • 2014: peces forjades d'elevada càrrega, plaques i extrusions per ajustaments d'avions, rodes i grans components estructurals, estructures i dipòsits de combustible per a coets, xassís de camions i peces de suspensions. Aplicacions on cal gran resistència i duresa i operativitat a temperatures elevades.
  • 2024: Estructures d'avions, reblons, peces diverses, rodes de camió, peces de torns automàtics, i altres aplicacions estructurals.
  • 2036: Planxes per carcasses de cotxes.
  • 2048: Planxes i llantes en components estructurals per a aplicacions aeroespacials i equipament militar.
  • 2141: Planxes de gruix de 40 a 150 mm per a estructures d'avions.
  • 2218: Peces forjades, pistons d'avions i de motors dièsel; capçals cilíndrics de motors d'avió; rotors i anells de compressió en motors de reacció.
  • 2219: Oxidant en soldadures espacials i en dipòsits de combustible, recobriments d'avions supersònics i components estructurals. De ràpida aplicació en soldadures per a aplicacions amb un rang molt ampli de temperatures, de -270 °C a 300 °C. Amb alta tenacitat, un tremp T8 li dona molta resistència a les esquerdes per corrosió.
  • 2618: Peces forjades manualment. Pistons i peces rotatives de motors d'avions que operen a alta temperatura. Motlles de pneumàtics.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 ASM Handbook. Volume 2, In Properties and Selection: Nonferrous alloys and special purpose materials. ASM, 2002.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Duralumini