Dytiscus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDytiscus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
SubordreAdephaga
FamíliaDytiscidae
SubfamíliaDytiscinae
GènereDytiscus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus

Dytiscus (gr. δυτικός, "capaç de capbussar-se") és un gènere de coleòpters aquàtics de la família Dytiscidae, que normalment es troben en aiguamolls o basses. Inclou unes 26 espècies que es distribueixen a Europa (incloent els Països Catalans), Àsia, Nord d'Àfrica i Amèrica del Nord i Central. Són depredadors que poden reduir les poblacions de larves de mosquit.

Les espècies de Dytiscus són coleòpters grossos amb una forma arrodonida i robusta i fan uns 5 cm de llargada. Les femelles acostumen a ser més grosses que els mascles. Els adults de moltes espècies poden volar i així colonitzar noves masses d`'aigua.

Parasitoides[modifica]

Els ous dels Dytiscus de vegades són parasitats per vespes de la famílies Eulophidae, Mymaridae i altres Chalcidoidea.[1][2]

Taxonomia[modifica]

Dysticus conté les següents espècies:[3]

Referències[modifica]

  1. Jackson D.J. (1958) A further note on a Chrysocharis (Hymenoptera, Eulophidae) parasitizing the eggs of Dytiscus marginalis L., and a comparison of its larva with that of Caraphractus cinctus Walk. (Hym., Mymaridae) J.Soc.Brit.Entomol. 6:15-22.
  2. Jackson D.J. (1961) Observations on the biology of Caraphractus cinctus Walker (Hymenoptera, Mymaridae), a parasitoid of the eggs of Dytiscidae. II. Immature stages and seasonal history with a review of mymarid larvae.. Parasitology. 51:269-294.
  3. Dytiscidae Species List at Joel Hallan's Biology Catalog. Texas A&M University. Retrieved on 7 May 2012.
  4. [enllaç sense format] http://ichn.iec.cat/bages/index/index.htm Arxivat 2012-10-29 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]