EXistenZ

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEXistenZ
eXistenZ
Fitxa
DireccióDavid Cronenberg
Protagonistes
Director artísticCarol Spier
ProduccióDavid Cronenberg
András Hámori
Robert Lantos
Bradley Adams
Damon Bryant
Michael MacDonald
GuióDavid Cronenberg
MúsicaHoward Shore
FotografiaPeter Suschitzky
MuntatgeRonald Sanders
ProductoraAlliance Atlantis Communications
Canadian Television Fund
Harold Greenberg Fund
TMN
Serendipity Point Films (Canada)
Telefilm Canada
Natural Nylon Entertainment (R.-U.)
UGC (França)
DistribuïdorAlliance Atlantis (Estats Units)
UFD (França)
Dades i xifres
País d'origenCanadà
Regne Unit
França
Estrena1999
Durada97 minuts
Idioma originalanglès
RodatgeToronto Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost31 milions de dòlars canadencs
Descripció
GènereCinema fantàstic
Tematelepresència, realitat virtual, escapisme, realitat i pèrdua de contacte amb la realitat Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0120907 Filmaffinity: 792969 Allocine: 9450 Rottentomatoes: m/existenz Letterboxd: existenz Mojo: existenz Allmovie: v176055 TCM: 443072 Metacritic: movie/existenz TV.com: movies/existenz AFI: 61144 TMDB.org: 1946 Modifica el valor a Wikidata

eXistenZ[1] és una pel·lícula de ciència-ficció anglo-franco-canadenca[2] dirigida per David Cronenberg i estrenada el 1999.

Argument[modifica]

En un futur proper, els jugadors de videojocs són enllaçats en un món virtual gràcies a una consola anomenada pod , amfibi genèticament modificat que es connecta al sistema ansiós del jugador a través d'un bioport , un forat perforat a la base de l'esquena del jugador. La demostració del darrer joc d'Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) gira cap al malson per la intervenció d'un grup de Realistes , fanàtics oposats a la «tecnologització» de l'home; ja no es tracta de viure una aventura, sinó de sobreviure-hi.

Repartiment[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

  • 1999: Os d'Or
  • 2000: Premi Saturn a la millor pel·lícula de Ciència-ficció
  • 2000: Premi Chlotrudis al millor guió
  • 2000: Premi Génie a la millor pel·lícula

Grafia del títol[modifica]

El títol de la pel·lícula reprèn el del joc fictici en el centre de la intriga. La seva grafia particular, eXistenZ barrejant majúscules i minúscules, és detallada per un dels personatges (Levi) al començament de la pel·lícula: « eXistenZ. Written like this. One word. Small 'E', capital 'X', capital 'Z'. 'eXistenZ'. It's new, its from Antenna Research, and its here... right now.  ».[4]

És explicada per Mark Browning a David Cronenberg: Author or filmmaker ?:

« En l'escena d'obertura (i de tancament) d' eXistenZ , Cronenberg desmunta els trets paradoxals del llenguatge utilitzat en les presentacions comercials. Presentant el joc, Levi escriu la paraula eXistenZ sobre un quadre negre al mateix temps que el pronuncia i insistint en les lletres han de ser en majuscules.[5] »

Les lletres isten, en minúscules enmig de la paraula, signifiquen «Déu» en hongarès[6]

Algunes obres han adoptat una grafia parcialment normalitzada restablint la majúscula inicial: EXistenZ.[7]

Productes derivats[modifica]

Una novelització de la pel·lícula ha estat escrita per l'autor de ciència-ficció Christopher Priest, especialista de les realitats paral·leles. Plantilla:Refnec

Comentari[modifica]

Cronenberg considera eXistenZ com la seva «pel·lícula dickien», que conté més temes propers a l'obra de Philip K. Dick. Ha inclòs d'altra banda una mena d'homenatge en la pel·lícula pel biaix d'una bossa de paper on posa «Perky's Pat», en referència a la novel·la The days of Perky Pat (1963), que és (en part) la inspiració de la novel·la The Three Stigmata of Aplanar Eldritch , 1965).

La trama de la pel·lícula es basa en la confusió entre la realitat i la realitat virtual, que els personatges viuen fora i dins del videojoc anomenat eXistenZ , l'objectiu del qual és simplement viure una aventura (a la manera d'un joc d'aventura), en un món ultrarealista. En aquesta pel·lícula, David Cronenberg es diverteix donant una textura biològica als objectes tecnològics: les consoles de joc són una mena de fetus, les connexions són assegurades per cordons umbilicals endollats en sphincters (el tema de la simbiosi entre biologia i tecnologia també és present a les seves altres obres, com per exemple The Naked Lunch o Videodrome).

Juga també amb els codis dels videojocs: personatges i accions estereotipats, bucles d'accions que continuen fins que el jugador fa la «bona tria» per desbloquejar-los.

Referències[modifica]

  1. Segons la grafia volguda per l'autor.
  2. Allociné[Enllaç no actiu]
  3. eXistenZ (1999) - Awards Arxivat 2014-07-14 a Wayback Machine. a IMDb.
  4. «EXistenZ. Escrit així. Una sola paraula. Petit 'E', 'X' majúscula, 'Z' majúscula. eXistenZ. És nou, ve d'Antenna Resarch i és aquí... i ara. »
  5. Mark Browning, David Cronenberg: Author or filmmaker ?, pàg. 170.
  6. Dos dels productors, Andràs Hámori i Robert Lantos, són originaris d'Hongria.
  7. Alain Rey (dir.), «Cronenberg (David)» a El Petit Robert dels noms propis, editat el 2011 ISBN 978-2-84902-888-9