Xereix pota de gall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Echinochloa crus-galli)
Infotaula d'ésser viuXereix pota de gall
Echinochloa crus-galli Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN169069 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
GènereEchinochloa
EspècieEchinochloa crus-galli Modifica el valor a Wikidata
(L.) Beauv
Nomenclatura
BasiònimPanicum crus-galli Modifica el valor a Wikidata

El xereix pota de gall (Echinochloa crus-galli) és un tipus d’herba silvestre que es va originar a l’âsia tropical i que abans estava classificada dins del gènere panicum grass. Aquesta planta pot fer de 60 a 150 cm d’alt i té les fulles de color porpra a la seva base. La majoria de les tiges són erectes però algunes s’estenen per terra. Les panícules sóvint són de color porpra amb llavors grosses similars a les del mill en espiguetes.

És considerada com una de les pitjors males herbes del món i redueix el rendiment agrícola i arruina el conreu dels farratges, ja que s’emport fins al 80% del nitrogen disponible al sòl. El seu alt nivell de nitrats pot enverinar els animals de la ramaderia. també actua com a hoste del virus del mosaic Les infestacions altes poden interferir en la collita mecanitzada.

Una sola planta pot produir fins a 40.000 llavors per any. Les llavors són dispersades per l'aigua, els ocells, la maquinària i els peus dels animals però la llavor de sembra contaminada amb les llavors d’aquesta mala herba probablement és el mètode de dispersió més comú.

Usos[modifica]

De vegades es cultiva com farratge fins i tot s’ensitja però no se’n fa fenc. La palla d’aquesta planta es conserva fins a 6 anys. També es fa servir per poder plantar alguna cosa en terres salines o alcalines, com es fa a Egipte.

En temps d’escassedat d’aliment els humans s’han menjat les seves llavors les quals han servit per adulterar el fonoll.[1] Les arrels es fan servir a les Filipines. Els brots joves es mengen com una verdura, per exemple a Java. També es fan servir les parts de la planta en medicina popular.

Echinochloa esculenta és una planta cultivada que és una forma domesticada d’E. crus-galli.

Malalties i plagues[modifica]

Té infeccions fúngiques causades per Bipolaris oryzae.

Taca marró (Bipolaris oryzae)

Siinònims[modifica]

  • Panicum crus-galli L.

Notes[modifica]

  1. «Echinochloa crusgalli» (en anglès). Purdue University. [Consulta: 9 agost 2021].