Ecoregió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ecorregió)
Mapa de localització d'ecoregions en la selva amazònica marcades per la línia groga.

Una ecoregió (regió ecològica), de vegades anomenada bioregió, és una superfície definida de forma ecològica i geogràfica, més petita que una "ecozona". Les ecoregions cobreixen superfícies relativament extenses terrestres o aquàtiques, i contenen característiques geogràficament distintes, conjunts interrelacionats de comunitats ecològiques i espècies. La biodiversitat de la flora, la fauna i els ecosistemes que caracteritzen una ecoregió tendeix a ser diferent de les altres ecoregions.

Una ecoregió és un patró d'ecosistemes associats amb combinacions característiques de sòls i accidents geogràfics que caracteritzen la regió[1] Segons Omernik (2004), l'ecoregió és "superfície on hi ha una coincidència en l'espai de fenòmens geogràfics associats amb diferències en la qualitat, la salut i la integritat dels ecosistemes".[2] Les zones de transició entre ecoregions s'anomenen ecotons.

Les ecoregions segons el Fons per la Vida Salvatge (WWF) s'han desenvolupat per ajudar la planificació en biodiversitat i conservació, i posen més èmfasi en les diferències en fauna i flora entre les regions. La classificació de la WWF defineix una ecoregió com:

Una gran superfície de terra o aigua que conté un conjunt natural de comunitats que:

(a) Comparteixen una gran majoria de les seves espècies i de la dinàmica ecològica;
(b) Comparteixen similars condicions medioambientals i;
(c) interaccionen ecològicament de manera que són crítiques per la seva persistència a llarg termini.

La WWF ha identificat 825 ecoregions terrestres, i aproximadament 450 ecoregions aquàtiques d'aigua dolça a tota la Terra. D'aquestes, les englobades amb el títol de Global 200 mereixen una atenció especial per a la conservació de la biodiversitat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Brunckhorst, D. (2000). Bioregional planning: resource management beyond the new millennium. Harwood Academic Publishers: Sydney, Australia.
  2. Omernik, J.M. 2004. "Perspectives on the Nature and Definition of Ecological Regions".Environmental Management 34 Supplement 1, pp.27-38.

Bibliografia[modifica]

  • Brunckhorst, D. 2000. Bioregional planning: resource management beyond the new millennium. Harwood Academic Publishers: Sydney, Australia.
  • Busch, D.E. and J.C. Trexler. eds. 2003. Monitoring Ecosystems: Interdisciplinary approaches for evaluating ecoregional initiatives. Island Press. 447 pages.
  • Spalding, Mark D., Helen E. Fox, Gerald R. Allen, Nick Davidson et al. "Marine Ecoregions of the World: A Bioregionalization of Coastal and Shelf Areas". Bioscience Vol. 57 No. 7, July/August 2007, pp. 573-583.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ecoregió