Ecosistema

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un ecosistema és un sistema natural que està format per un conjunt d'organismes vius (biocenosi) i el medi físic on es relacionen (biòtop), les relacions que estableixen entre si, així com les característiques físiques d'un lloc on viuen i les relacions entre el medi i els organismes.[1][2]

Un ecosistema té en compte les complexes interaccions entre els organismes (plantes, animals, bacteris, algues, fongs i altres) que formen la comunitat (biocenosi) i els fluxos d'energia (endosomàtica i exosomàtica) i materials que la travessen.[2][3] Aquestes interaccions entre els organismes es donen a través del que s'anomena xarxa tròfica o xarxa alimentària que és una sèrie de cadenes alimentàries o tròfiques íntimament que s'estableixen de forma lineal entre organismes que pertanyen a diferents nivells tròfics.

Els esculls de corals són un exemple d'ecositema marí

Estructura[modifica | modifica el codi]

Normalment es parla de què les parts són les diferents classes de components, és a dir, el biòtop i la biocenosi i els diferents tipus ecològics d'organismes (productors, depredadors, descomponedors,..). Els ecosistemes no són totalment homogenis, sinó que presenten parts, on les condicions a cada una d'elles són diferents. Està estructurat per diferents interfases, anomenades ecotons i per gradients direccionals de factors fisicoquímics del medi, ecoclines. L'estructura física de l'ecosistema pot desenvolupar-se en direcció vertical i horitzontal, en els dos casos es parla d'estratificació.

Tipus d'ecosistemes[modifica | modifica el codi]

Destrucció dels ecosistemes[modifica | modifica el codi]

D'ecosistemes n'hi ha per tot el planeta, però degut a la influència i a l'acció de l'home en una escala fins ara mai coneguda, s'estan destruint molts ecosistemes. Alguns dels impactes ambientals de l'activitat humana sobre els ecosistemes són:

Controlar el canvi dels ecosistemes pot ser un dels reptes més importants amb els que la humanitat s'hagi d'enfrontar. La protecció dels ecosistemes naturals que queden en parcs naturals i altres àrees protegides és decisiva.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ecosistema Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. ”Biology Concepts & Connections Sixth Edition”, Campbell, Neil A. (2009), page 2, 3 and G-9. Retrieved 2010-06-14.
  2. 2,0 2,1 Christopherson, RW (1994) Geosystems: An Introduction to Physical Geography. Prentice Hall Inc.
  3. Tansley, AG (1935) The use and abuse of vegetational terms and concepts. Ecology 16, 284-307.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]