Edifici de les cases solars Trombe-Michel

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Edifici de les cases solars Trombe-Michel
Dades
TipusEdifici de pisos Modifica el valor a Wikidata
Construcció1974
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFont-romeu, Odelló i Vià (Alta Cerdanya) Modifica el valor a Wikidata
Localització6 del carrer del Camí del Sol, a Odelló
Map
 42° 29′ 38″ N, 2° 02′ 02″ E / 42.4939°N,2.03379°E / 42.4939; 2.03379
MH
IdentificadorMH: PA66000030

L'Edifici de les cases solars Trombe-Michel és un edifici del poble d'Odelló, del terme comunal de Font-romeu, Odelló i Vià, a l'Alta Cerdanya, de la Catalunya del Nord.

Està situat[1] en el número 6 del carrer del Camí del Sol, a Odelló, al sud del poble.

Consta de tres habitatges amb calefacció solar basada en el "mur Trombe", consistent en un mur massís exposat al sud (o sigui, al sol) darrere un vidre, de manera que acumula la calor solar i la distribueix per la casa gràcies a unes obertures que comuniquen amb l'interior de l'habitatge. Va ser iniciativa de l'enginyer Félix Trombe en col·laboració amb l'arquitecte Jacques Michel. Es compon de tres cases: la casa Trombe a l'oest, la casa Armas al mig i la casa Ducarroir a l'est. L'estructura, de formigó armat, està fonamentada[2] sobre la roca.

Esquema (genèric) del funcionament d'un mur Trombe: el mur rep la radiació del sòl, i el vidre impedeix que la calor acumulada s'escapi (com en un hivernacle). L'aire en contacte amb el mur s'escalfa i ascendeix (per convecció) entrant a l'habitatge pels forats de la part superior del mur, mentre l'aire més fred de l'interior surt cap a la cambra pels forats de baix

Aquest conjunt es considera la primera demostració a França d'un sistema solar passiu per calefacció. Va ser protegit com a monument històric[2] el 2011.

Referències[modifica]