Efecte halo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'efecte halo és un dels caires cognitius més clàssics de la psicologia, i que podem observar ben sovint en la vida quotidiana. Consisteix en la realització d'una generalització errònia a partir d'una sola característica o qualitat d'un objecte o d'una persona, és a dir, realitzem un juí previ a partir del qual, generalitzem la resta de característiques.[1] ==

Història de l'Efecte Halo[modifica | modifica el codi]

El psicòleg Edward Thorndike primer va encunyar el terme en un document de 1920 titulat "El error constante en Valoraciones Psicológicas." En l'experiment descrit en el document, Thorndike va demanar oficials al comandament de les forces armades per a avaluar una varietat de qualitats en els seus soldats subordinats. Estes característiques inclouen coses com ara el lideratge, l'aparença física, la intel·ligència, la lleialtat i la fiabilitat. L'objectiu de Thorndike va ser determinar com les qualificacions d'una qualitat van influir sobre avaluacions d'altres característiques, trobant que els alts graus d'una qualitat particular estaven correlacionades amb altes qualificacions d'altres característiques, i viceversa.[2]

Efecte Halo en l'àmbit social[modifica | modifica el codi]

L'efecte halo es manifesta de continu en la nostra vida. Per exemple, si algú és molt guapo o atractiu li atribuïm una altra sèrie de característiques positives sense haver comprovat si les té o no, com que és una persona intel·ligent, seductora, agradable, etc... O si algú ens pareix lleig, podem pensar que serà una persona avorrida, o poc amigable. A més, sol passar també quan sabem a què es dedica una persona en el seu treball, categoritzant-ho segons siga metge, fuster, o recepcionista.

Efecte Halo en l'àmbit acadèmic[modifica | modifica el codi]

Determinats actes com la correcció de treballs i exàmens són moments en què l'efecte halo pot intoxicar les valoracions en l'àmbit acadèmic.

En l'aula, els professors estan subjectes a aquest error de qualificació en l'avaluació dels seus estudiants. Per exemple, un mestre que veu un estudiant de bon comportament podria tendir a assumir que aquest estudiant també és brillant, diligent i compromès abans que el mestre objectivament avalue la capacitat de l'estudiant en aquestes àrees..[3][4]

Efecte Halo en l'àmbit laboral[modifica | modifica el codi]

En el lloc de treball,  l’àmbit on és més probable que aparega aquest efecte és en l'avaluació de rendiment del treballador, com en l'avaluació de l'acompliment. Quan un supervisor avalua l'acompliment d'un subordinat pot donar protagonisme a una sola característica de l'empleat, com ara l'entusiasme, i permetre que tota l'avaluació siga influïda per aquest tret. A pesar que l'empleat pot no tindre el coneixement o la capacitat per a realitzar el treball amb èxit, si l'empleat mostra entusiasme o qualsevol actitud positiva, el supervisor pot donar-li una qualificació de rendiment més alta que si es fixara en la resta de variables, justificant-se pel grau de coneixement o habilitat. (Schneider, FW, Gruman, JA, y Coutts, LM, Applied Social Psychology, 2012)

Els sol·licitants d'ocupació són també propensos a sentir l'impacte de l'efecte halo. Si un possible ocupador considera que el sol·licitant com a atractiva o agradable, és més probable que també qualificar l'individu com intel·ligent, competent i qualificat.

Efecte Halo en l'àmbit polític[modifica | modifica el codi]

En la política també es fa ús de l'efecte halo, si un líder resulta atractiu molta gent tendirà a pensar que la seua política també ho és, atribuint-li major valor. En campanya electoral tots els candidats s'afanyen en parèixer més pròxims, divertits i amigables.

Efecte Halo en l'àmbit comercial[modifica | modifica el codi]

L'efecte halo s'ha convertit en un model comercial, per la qual cosa és molt conegut en el món dels negocis. Els especialistes en màrqueting utilitzen associacions a marques o noms coneguts per a millorar l'aparença del seu producte. Per exemple, associar el nom d'un dissenyador popular a un perfum eleva altament el seu preu de mercat, igual que si un personatge famós  l’anuncia.

Aspectes positius i negatius[modifica | modifica el codi]

Daniel Kahneman diu que els halos poden ser tant positius com negatius. Un exemple del positiu és si pensem en un llançador de beisbol és guapo i atlètic, és probable que el qualifiquen millor al llançar la pilota massa.

L'efecte halo negatiu es coneix en psicologia com "devil effect", sent el fenomen d'atribuir característiques negatives a les persones per la seua imatge o a les marques per algun dels seus productes. Si pensem que un jugador és lleig, probablement tendirem a subestimar la seua capacitat atlètica.

  1. «¿Qué es el efecto Halo?».
  2. http://psychology.about.com/od/socialpsychology/f/halo-effect.htm.
  3. Rasmussen. Enciclopedia de Psicología de la Educación. 2008a ed.. 
  4. «Cómo evitar el efecto halo a la hora de evaluar».