Eficiència econòmica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'eficiència econòmica és l'obtenció d'una determinada quantitat de producte), utilitzant el mínim de factors de producció per obtenir-lo. Aquesta, s'aconsegueix quan la producció obtinguda és la màxima possible amb les quantitats de factors disponibles.

Exemple: Eficiència tècnica en dos processos[modifica | modifica el codi]

  • En el primer procés de producció s'utilitzen quatre màquines (K) i dues persones (L) per a produir 4 unitats de producte.
  • En el segon procés s'utilitzen tres màquines (K) i dues persones (L) per a produir 4 unitats de producte.

Per definir quin procés és més eficient hem de sumar els factors de producció utilitzats en cada procés:

  • En el primer procés sumem 4+2=6 per produir 4.
  • En el segon procés sumem 3+2=5 per produir 4.

Per tant, és més eficient utilitzar el segon procés, ja que amb menys factors de producció aconsegueixes més producte.

També podem distingir l'eficiència econòmica en la que atesa a l'eficiència tècnica, presenta un cost més petit. Per tant consisteix a seleccionar aquella tecnologia que permeti produir amb el mínim cost.

En l'exemple següent observem que les dues tecnologies presenten la mateixa eficiència tècnica. Però si el cost unitari del treball és de 60,10 € i el cost del capital és de 48,08 €, es comprova que la tecnologia A ja es permet produir a un cost inferior.

Tecnologia Treball Capital Producció 
A 4 2 375
B 2 4 375

Tecnologia Cost treball Cost capital Producció
60,10€/dia 48,08€/dia

A 240,4 96,16 336,56
B 120,2 192,32 312,52

Eficiència tècnica: una tecnologia és tècnicament eficient si se n'obté la producció màxima, a partir d'unes quantitats determinades de factors o si per obtenir la mateixa producció fa servir, com a màxim, la mateixa quantitat d'un dels factors i menys quantitat de l'altre. Una tecnologia és tècnicament eficient quan obté el mateix nivell de producció que una altra fent servir menys factors de producció, o quan fent servir els mateixos factors de producció obté una major quantitat de producció.