Einstein@Home

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Einstein@Home
Modifica el valor a Wikidata
TipusRecerca mitjançant informàtica distribuïda
Versió inicial19 de febrer de 2005 (2005-02-19)
Estat actualActiu
LlicènciaGNU General Public License, versió 2
Disponible en
anglès
Característiques tècniques
Sistema operatiuMultiplataforma
PlataformaBOINC
Equip
Desenvolupador(s)LIGO Scientific Collaboration (LSC)
Més informació
Lloc webhttp://einstein.phys.uwm.edu/

Einstein@Home és un projecte de computació distribuïda que utilitza la plataforma del Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC). Aquest projecte cerca ones gravitacionals i púlsars desconeguts.

Einstein@Home va sortir de l'Any Internacional de la Física del 2005, i ha format part de l'Any Internacional d'Astronomia 2009. El projecte té com a objectiu la cerca ones gravitatòries provinents d'estrelles de neutrons utilitzant dades extretes del detector d'ones gravitatòries LIGO, situat a Itàlia[1] per confirmar la teoria d'Albert Einstein, segons la qual l'univers està ple d'ones gravitatòries, produïdes pels moviments d'objectes molt pesants com forats negres i estrelles molt denses, que modifiquen l'espai i el temps.[2]

També cerca ràdio púlsars en estrelles binàries, utilitzant dades de l'Observatori d'Areceibo, situat a Puerto Rico.[3]

Descobriments[modifica]

L'11 de juliol de 2010 va ser descobert el primer Ràdio Púlsar. El nom d'aquest primer Púlsar descobert pel projecte Einstein@Home és PSR J2007+2722. Es tracta d'un Púlsar aïllat, a 17.000 anys llum de la Terra, segurament de tipus Disrupted Recycled Pulsar (DRP) i amb una freqüència de 40.8 Hz. És, per tant, el DRP més rapid descobert fins ara.[4]

Els voluntaris els ordinadors dels quals van trobar el púlsar són Chris i Helen Colvin, d'Iowa, EUA i Daniel Gebhardt, de la Universitaet Mainz, de Mainz, Alemanya.

Referències[modifica]

  1. «Einstein S3 Analysis Summary» (en anglès). LSC. Arxivat de l'original el 27 d’abril 2011. [Consulta: 10 setembre 2010].
  2. «Einstein@Home» (en anglès). Arxivat de l'original el 9 de setembre 2010. [Consulta: 10 setembre 2010].
  3. Bruce Allen. «The Einstein@Home Arecibo Radio Pulsar search» (en anglès). LIGO Scientific Collaboration. [Consulta: 10 setembre 2010].
  4. B. Knispel, B. Allen et al. «Science/AAAS» (PDF) (en anglès). Science / AAAS. [Consulta: 10 setembre 2010].

Enllaços externs[modifica]