El Liberal reusense

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Liberal reusense

Modifica el valor a Wikidata
Tipusperiòdic Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1r agost 1854 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització30 novembre 1854 Modifica el valor a Wikidata
FundadorMarià Pons i Espinós Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Ideologialiberalisme Modifica el valor a Wikidata

El Liberal Reusense: periódico de la tarde, político, mercantil y de avisos, va ser un periòdic de tendència liberal que va sortir a Reus l'1 d'agost de 1854 i desaparegué el 30 de novembre d'aquell mateix any.

Història[modifica]

Va ser fundat per Marià Pons i Espinós amb la intenció de defensar el govern liberal "que va a constituir el "Duque de la Victoria".

L'historiador reusenc Andreu de Bofarull diu: "Los nuevos representantes [de l'Ajuntament] así como un periódico político, el Liberal reusense, que salió el dia 1o. de agosto, se daclararon acérrimos partidarios de Espartero".[1] Es posen a disposició de la Unió Liberal i els seus redactors s'anomenaven apòstols de la doctrina liberal.[2] L'historiador Pere Anguera el defineix com a esparterista, i diu que era l'únic periòdic que va sortir a Reus aquell any.[3]

En la seva presentació manifesten que a més de dedicar-se a temes mercantils busquen ocupar-se dels interessos locals: "Hoy a los intereses mercantiles y de localidad, se ha unido la cuestión política, agitada y llena de vida tras once años de sufrimientos y abandono. De ella nos ocuparemos".[4] Volen fer "una prensa a disposición del partido liberal de esta ciudad para hacer conocer por medio de ella nuestras aspiraciones y sentimientos patrióticos".[5]

Els primers dies només porta notícies polítiques, però després inclou altres seccions: resums de premsa, notícies estrangeres, correu de Madrid, Borsa de Madrid, informacions comercials, moviment del port de Tarragona i avisos. Dedica diàriament la primera pàgina a Reus.

El dia 30 de novembre publica una nota a primera pàgina on diu que s'ha fet un conveni amb El Barcelonés de la ciutat comtal, (fundat per Esteve Paluzie), i s'ofereix la subscripció dels dos diaris al preu d'11 rals al mes. Però el Liberal Reusense va deixar de publicar-se aquell dia.[4]

Aspectes tècnics[modifica]

Sortia cada dia excepte els dilluns. Tot i ser un diari de tarda, els diumenges es distribuïa al matí. L'impressor i editor responsable era Pere Sabater.

Format: Foli, i dues pàgines a dues columnes; a partir del 8 d'agost, 4 pàgines.

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. Bofarull i Brocà, Andreu. Anales históricos de Reus desde su fundación hasta nuestros días. Reus: Imprenta de la Vda. e Hijo de Sabater, 1866, p. 288. 
  2. Gras i Elíes, Francesc. El periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 27. 
  3. Anguera, Pere. Comportament polític i actituds ideològiques al Baix Camp: 1808-1868. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1983, p. 124. 
  4. 4,0 4,1 200 anys de premsa diària a Catalunya: 1792-1992. Barcelona: Arxiu Històric de Barcelona, 1995, p. 118. 
  5. «Editorial». El Liberal Reusense, núm. 1, 1-VIII-1854, pàg. 1.
  6. «El Liberal reusense». [Consulta: 3-II-2014].

Vegeu també[modifica]