El Pinar dels Frares

(S'ha redirigit des de: El Realenc)
Per a altres significats, vegeu «El Realenc (Crevillent)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaEl Pinar dels Frares

Localització
Map
 39° 03′ 30″ N, 0° 25′ 21″ O / 39.0583°N,0.4225°O / 39.0583; -0.4225
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Valencià
Provínciaprovíncia de València
Comarcala Costera
MunicipiXàtiva Modifica el valor a Wikidata

El Pinar dels Frares[1] (també conegut com el Realenc)[2] és un enclavament de 4,87 km² del terme municipal de Xàtiva (La Costera) en la Ribera Alta, reminiscència de l'antic terme medieval. Està situat entre els termes de Carcaixent (N), Simat de la Valldigna (E), Sant Joan de l'Énova (O) i Rafelguaraf (S).[1] Té el seu origen en una donació de Jaume I als dominics.

Actualment hi viuen una trentena de persones i està dedicat a l'agricultura. Inclou també al seu interior una caseria despoblada anomenada el Realenc[3] o Casa dels Frares.[2] Tot i el seu xicotet terme, el Realenc dona nom a una finca de 30.000 fanecades situada entre els termes dels municipis colindants, i que és la major finca agrícola del País Valencià.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «El Pinar dels Frares». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 Rafelguaraf i el Realenc
  3. «El Pinar dels Frares». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. La mayor finca agrícola El enclave del Realenc, la mayor finca agrícola de la Comunitat Valenciana, ha recobrado todo su esplendor. La familia Oriol y Urquijo, que gestionó la finca hasta 1995, la dejó en estado de semiabandono. Hoy, los hermanos Cañamás la han recuperado - notícia a Levante-EMV del 5 de desembre de 2010 (castellà)