El cor de les tenebres

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El cor de les tenebres

From Youth: A Narrative, 1902
Editor Blackwoods Magazine
Autor Joseph Conrad
Títol original Heart of Darkness
Traductor Montserrat Vancells
País Regne Unit Regne Unit
Llengua anglès
Gènere Novel·la
Data de publicació 1899
Pàgines 99 (edició de l'any 1999)

El cor de les tenebres (títol original en anglès: Heart of Darkness) és una novel·la curta de Joseph Conrad. Es va publicar al principi per capítols el 1899, i en forma de llibre el 1902. La novel·la està ambientada a l'Àfrica, i està inspirada en els sis mesos que l'escriptor va passar al Congo colonitzat pel rei Leopold II de Bèlgica. És, potser, l'obra més coneguda de Joseph Conrad. L'obra ha estat traduïda al català per Montserrat Vancells.

Trama[modifica | modifica el codi]

La novel·la se centra en un mariner anomenat Marlow, que narra una travessia que va realitzar anys enrere pel riu Congo, a la recerca d'en Kurtz, el cap d'una explotació de vori, i que al llarg de la novel·la adquireix un caràcter simbòlic i ambigu.

Les dues primeres parts de la novel·la narren el viatge d'en Marlow des de Londres a Àfrica, i remuntant el riu Congo, fins a arribar a la base de recol·lecció de vori en què es troba un treballador de la companyia belga que l'ha contractat. Aquest treballador, en Kurtz, ha tingut un enorme èxit en el tràfic de vori, però això ha fet que altres col·legues li tinguessin enveja.

Durant el camí, en Marlow és testimoni de la situació extrema en què viuen els colons europeus, llur brutalitat envers els nadius africans, i haurà de superar tot tipus d'obstacles -retrasos, malalties, atacs d'indígenes...- fins a arribar a la seva destinació. Quan finalment es troba amb en Kurtz, la imatge del qual ha anat engrandint-se i mitificant-se al llarg del procés, descobreix que es tracta d'un personatge misteriós, a qui els nadius idolatren com si fos un déu, però que sembla haver caigut en una bogeria bestial. Com a llegat deixa un pamflet en què detalla com cal civilitzar els nadius, i que inclou una anotació brutal: Extermineu totes aquestes bèsties!. En Marlow i els seus companys de viatge aconsegueixen fer pujar en Kurtz, ja greument malalt, al petit vaixell de vapor que l'ha de treure de la selva, però mor en el trajecte, pronunciant davant en Marlow les seves últimes i enigmàtiques paraules: L'horror! L'horror!. El viatge d'en Marlow al cor del continent africà es transforma així en un descens als inferns, però també en una crítica a l'imperialisme occidental i una investigació sobre la bogeria.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]