El curiós incident del gos a mitjanit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreEl curiós incident del gos a mitjanit
The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorMark Haddon
LlenguaAnglès
PublicacióRegne Unit, 2003
EditorialJonathan Cape, Doubleday i Salamandra Modifica el valor a Wikidata
Edició en català
TraductorRosa Borràs
Publicació2004
Dades i xifres
GènereMisteri
Nombre de pàgines269
Públic objectiujove Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Premis
NominacionsPremi Booker Modifica el valor a Wikidata
Sèrie
Altres
OCLC59267481 i 156204895 Modifica el valor a Wikidata
Goodreads work: 4259809 Goodreads book: 3437

El curiós incident del gos a mitjanit (títol original en anglès The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) és una novel·la de l'escriptor anglès Mark Haddon apareguda el 2003 i traduïda al català el 2004 per Rosa Borràs i editada per La Magrana.

La novel·la explica com el protagonista, un noi amb autisme anomenat Christopher Boone, de 15 anys, troba el gos de la veïna mort i decideix investigar-ne les causes. Haurà de superar la seva animadversió a parlar amb els adults i desconeguts per aconseguir els seus objectius i a poc a poc veurà com el món dels adults dista molt del que hauria de ser ideal.

Com que el protagonista té un gran interès per les matemàtiques el llibre conté moltes reflexions sobre aquest tema; els capítols, per exemple, estan ordenats amb nombres primers. Aquest interès també li permet ser molt més científic i seguir les cerques de Sherlock Holmes, que mantenia una obsessió per l'anàlisi objectiva dels fets.

Protagonista[modifica]

En Christopher Boone té 15 anys i va a una escola per a estudiants amb necessitats especials (un eufemisme que no li agrada) perquè pateix síndrome d'Asperger; també pateix la síndrome del savi amb les matemàtiques, té memòria fotogràfica, és extremadament observador i és patològicament incapaç de dir mentides. No obstant això té dificultats per entendre el comportament humà, les expressions i les relacions. Té un gran interès en les matemàtiques i té una rata com mascota que es diu Toby. Christopher té molts trets que el diferencien dels altres per la seva percepció de la vida. És incapaç de reconèixer i comprendre les expressions facials, a part de les de felicitat i tristesa perquè les hi han explicat, i té dificultats per entendre les metàfores i els acudits. Li agraden les coses concretes, les llistes i els fets, té por dels estranys i dels llocs desconeguts, i el seu somni preferit és aquell en el qual tota la gent "normal" (aquells que no són com ell) estan morts i ell té llibertat de ser com és sense gent que el molesti. A més d'això, és molt sensible a la informació i als estímuls. Per això crida i reacciona amb violència quan la gent el toca. No obstant això no té problemes per estrènyer la punta dels dits als dels seus pares en gest d'amor.

Christopher odia el color groc, mentre que li encanta el vermell. Això el porta a utilitzar colorants vermells per al menjar marró i groc. Tampoc pot menjar dos tipus diferents de menjar si es toquen al plat i, a més considera que veure 3, 4 o 5 cotxes vermells seguits augura que tindrà un dia bo, molt bo, o super bo. En canvi si veu 4 cotxes grocs significa que tindrà un dia negre, i llavors no menja el seu esmorzar i no parla amb ningú. No li agrada consumir menjar de llocs estranys ni que es canviïn de posició els mobles.