Hypnerotomachia Poliphili

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: El somni de Polifil)
Infotaula de llibreHypnerotomachia Poliphili
(la) Hypnerotomachia Poliphili, ubi humana omnia non nisi somnium esse docet. Atque obiter plurima scitu sane quam digna commemorat. Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorFrancesco Colonna (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Llenguaitalià i llatí Modifica el valor a Wikidata
PublicacióItàlia, 1499 Modifica el valor a Wikidata
EditorialAldo Manuzio i Impremta Aldina Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temaal·legoria Modifica el valor a Wikidata
Gènerenovel·la Modifica el valor a Wikidata

Hypnerotomachia Poliphili (El somni d'en Polifil) és un incunable del 1499; es creu que l'autor n'és Francesco Colonna. És una història iniciàtica i críptica editada a Venècia.

Llibre inclassificable, ha estat considerat com un tractat d'arquitectura i un llibre pornogràfic; el psicòleg Carl Jung creia que les imatges oníriques presagiaven la seva teoria d'arquetips.

El llibre va ser imprès per Aldo Manucio a Venècia, al desembre de 1499. El llibre és anònim, però en un acròstic en l'italià original es pot llegir POLIAM FRATER FRANCISCVS COLVMNA PERAMAVIT (El germà Francesco Colonna ha estimat apassionadament Polia). No obstant això, el llibre també ha estat atribuït a Leon Battista Alberti per diversos estudiosos, i amb posterioritat a Llorenç de Mèdici. L'última atribució és per a Aldo Manucio.

És buscat per bibliòfils com un dels llibres més bells dels primers dies de la impremta. La tipografia n'és famosa per la seva qualitat i la seva claredat; Aldo Manucio la va treballar conjuntament amb Francesco Griffo. Està il·lustrat amb 174 xilografies exquisides; es creu que Andrea Mantegna n'és l'autor.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hypnerotomachia Poliphili