El taller del pintor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El taller del pintor
El taller del pintor
Gustave Courbet, 1855
Oli sobre tela
359 × 598 cm
Museu d'Orsay, París

El taller del pintor (en francès, L'atelier du peintre) és una pintura d'oli sobre tela de Gustave Courbet, de dimensions 361 x 598 centímetres. Fou pintat el 1855 i actualment està exposat al Museu d’Orsay de París. El nom complet, traduït al català, és El taller del pintor: al·legoria real que resumeix una fase de set anys de la meva vida artística (i moral).

Història[modifica | modifica el codi]

El jurat de l'Exposició Universal de 1885 de París acceptà onze obres seves, però aquesta la refusà. Així doncs, gràcies a l'ajuda de Jacques-Louis-Alfred Buyas, obrí la seva pròpia exposició personal, el Pavelló del Realisme. La pintura rebé poques crítiques positives, com la d'Eugène Delacroix, que li donà suport.

El quadre fou readquirit per la seva viuda, sent teló de fons de l'Hôtel Desfossés. El 1920 fou comprat pel Museu del Louvre per 700.000 francs.

Anàlisi[modifica | modifica el codi]

"El món ve a que jo el retrati al meu estudi" digué Courbet. La intenció de l'autor, era doncs, fer desfilar sobre un llenç tota la societat humana, separant els seus "simpatitzants" dels que "viuen de la mort i la misèria". Les figures del quadre són representacions al·legòriques de diverses influències en la vida artística de Courbet.

A la banda esquerra de l'obra s'hi pot veure representants de diferents capes de la societat de l'època, gent sobretot que viu en la misèria. En el centre, Courbet està treballant en un paisatge, acompanyat per una dama nua a la dreta i per un pastoret a l'esquerra, ambdós l'observen. A la mateixa zona hi ha un gos, símbol de fidelitat, jaient al terra. La meitat dreta del quadre l'ocupen amics i personalitats influents en la carrera artística de Courbet, en total dotze, com ara George Sand, Charles Baudelaire o Pierre-Joseph Proudhon, o la seva dona, Caroline Ungher.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]