El territori al plat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEl territori al plat
Fitxa
DireccióAntoni Martí i Gich
Protagonistes
Albert Grassot
Lluís Marsal
Víctor Insúa
Lola Puig
ProduccióDolors Fuster
GuióSílvia Yxart
MúsicaJoan Asín
Quim Sota
MuntatgeMarina Yxart
ProductoraVideoplay Serveis
La Vinagreta
Dades i xifres
Estrena2010
Durada40 minuts
Idioma originalcatalà Modifica el valor a Wikidata
Descripció
GènereDocumental

El territori al plat és un documental realitzat el 2010 per Antoni Martí i Gich que fa un seguiment de quatre personatges del món rural de l'Empordà per acostar el procés dels aliments des del seu origen fins a la seva fi. El recorregut serveix per redescobrir el producte de quilòmetre zero i tots aquells que se'n deriven, i recorda que els aliments no només són imprescindibles, sinó que formen part de la nostra història, paisatge i caràcter. També mostra les dificultats de subsistència del sector primari en un món cada vegada més globalitzat i reflexiona sobre com afecta aquest tema a la identitat gastronòmica, paisatgística i cultural.[1] El documental és la primera col·laboració d'Antoni Martí -amb una llarga trajectòria en el món documental- amb La Vinagreta,[2] empresa impulsada per les germanes Sílvia i Marina Yxart (guió i edició). El documental va ser premiat com a millor Curtmetratge Documental a la 23a edició del Festival de Cinema de Girona de 2011.[3] El jurat exposa els següents motius “la manera en què aquest documental fa reflexionar el públic sobre la gastronomia de proximitat i la gent que s'hi dedica”, fent una menció especial “a les seves característiques tècniques (fotografia, so, muntatge...)”[4]

Argument[modifica]

Albert Grassot, arrossaire de Pals que practica l'agricultura ecològica, Víctor Insúa, pescador de Palamós que no vol radar, perquè prefereix l'atzar de la recompensa, Lluís Marsal, ramader de Serra de Daró que sovint es pregunta per què segueix amb aquella feina, i Lola Puig, cuinera del restaurant d'Ullastret que pràctica una cuina saludable, ecològica i de proximitat, acosten les seves vivències quotidianes, mentre parlen sobre la situació que viu el sector primari del nostre país.

Premis i reconeixements[modifica]

  • 2011: Premi al millor Curtmetratge Documental a la 23a edició del Festival de Cinema de Girona.[5]

Referències[modifica]

  1. «El territori al Plat». Consell Comarcal del Baix Empordà, 25-09-2014. Arxivat de l'original el 2015-09-23. [Consulta: 29 setembre 2014].
  2. «Entrevista a la Vinagreta». La Vanguardia, 5/11/ 2010 [Consulta: 29 setembre 2014].
  3. «El documental 'El Territori al Plat' guardonat al 23è festival de cinema de Girona». Jornal.cat, 05-12-2011 [Consulta: 29 setembre 2014].
  4. «UNA FLOR EN RECEPCIÓN I TERRITORI AL PLAT, MILLORS CURTS.». GironaNotícies.com, 04-12-2011 [Consulta: 29 setembre 2014]. «“la manera en què aquest documental fa reflexionar el públic sobre la gastronomia de proximitat i la gent que s'hi dedica”, fent una menció especial “a les seves característiques tècniques (fotografia, so, muntatge...)”» Arxivat 2014-10-06 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2014-10-06. [Consulta: 29 setembre 2014].
  5. «´Una flor en recepción´ i ´Territori al plat´, millors curtmetratges del 23è Festival de Cinema de Girona». Diari de Girona, 04-12-2011 [Consulta: 29 setembre 2014].

Enllaços externs[modifica]